Kampaň proti melanomu nabídne vyšetření zdarma v 15 městech

Pokud máte svědivé znaménko nebo na své kůži pozorujete změny, nenechte si ujít akci Spolu proti melanomu, kterou v 15 městech naší republiky pořádá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Bezplatné vyšetření pigmentových znamének nabídne ČPZP veřejnosti ve dnech od 14. května do 6. června.

 

Akce, při níž ČPZP spolupracuje s vybranými městy a dermatology, se koná již počtvrté. Je založena na bezplatné prohlídce kožních znamének lékaři ve speciálním stanu, který lidé najdou na náměstí nebo na jiném frekventovaném místě v daném městě. Jako první budou moci využít nabídku bezplatného preventivního vyšetření lidé v Olomouci, kde akce v úterý 14. května začne. Další možnost preventivního vyšetření dostane veřejnost v těchto městech: Zlín, Nový Jičín, Ústí nad Labem, Chomutov, Kladno, Plzeň, Jihlava, Znojmo, Břeclav, Frýdek-Místek, Opava, Havířov a Třinec. Poslední příležitost pro kontrolu kůže bude v Ostravě ve čtvrtek 6. června. Akce se koná vždy v době od 10 do 17 hodin a nenese ČPZP žádný výtěžek.

Součásti kampaně bude doprovodný program v oblasti zdravého životního stylu. Lidé si budou moci také například změřit množství tukové a svalové tkáně v těle nebo provést samovyšetření prsou na silikonovém modelu.  Rovněž si budou moci nechat poradit, jak se chránit před sluncem.

„Karcinom kůže patří k velice častým nádorovým onemocněním moderní doby. Nejčastějším a nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže je melanom, který začíná relativně brzy metastázovat do dalších částí a orgánů lidského těla. Je proto životně důležité odhalit nemoc včas, takže pokud máte na těle podezřelé znaménko, určitě na bezplatné vyšetření přijďte,“ radí ostravská dermatoložka MUDr. Sylva Zajícová z ordinace Zdravá kůže.com, která je odborným garantem projektu.

„Principem našeho preventivně vzdělávacího programu je odborné vyšetření pigmentových skvrn, aby se včas podchytilo nebezpečí vzniku zhoubného melanomu nebo jiných závažných onemocnění či komplikací. V našem stanu vyšetříme každého zájemce bez ohledu na to, zda je to náš pojištěnec nebo je registrován u jiné zdravotní pojišťovny,“ doplňuje tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Preventivně vzdělávací program Spolu proti melanomu se každoročně setkává s velkým zájmem veřejnosti. V roce 2018 akce zavítala do 12 měst České republiky. Znaménka zdarma si během loňské kampaně nechalo vyšetřit 5430 lidí. Podezřelé znaménko se našlo u 277 lidí, tedy u 5,1 procenta vyšetřených pacientů. Další informace o akci najdete na www.spoluprotimelanomu.cz.

 

Místa a termíny kampaně Spolu proti melanomu 2019

 

Změny na kůži, které by vás měly přivést do stanu ČPZP:

  • Plošné zvětšování – rozpíjení nebo vyvýšení znamének
  • Změna zabarvení znaménka
  • Krvácení, svědění, strup, červený okraj
  • Mají-li na kůži nový útvar, který se dlouho nehojí
  • Nově objevené, stále se měnící znaménko
  • Větší množství znamének na kůži

V případě zájmu o další informace kontaktujte prosím

Ing. Elenku Mazurovou, tiskovou mluvčí

tel.: 599 090 182, e-mail: [email protected]

aktuální informace na http:// www.cpzp.cz

-TZ ČPZP-