Velcí požírají malé a je to vlastně dobře. Velké zaběhnuté farmaceutické společnosti kupují biofarmaceutické firmy, jejichž historie se píše jen několik málo let. Ty první dokáží dotáhnout vývoj léku až do konce, ty druhé přijít s inovacemi. Prospívá to pacientům. Foto: Koláž ZD

Pfizeru a Sanofi učarovaly (bio)technologie. Takeda se zbavuje aktiv

Americký farmaceutický gigant se vydal na nákupy do Švýcarska. Francouzská Sanofi rozšiřuje své portfolio o technologie a japonská Takeda chce prodat svůj latinskoamerický byznys.

 

Jedna z největších farmaceutických firem světa, Pfizer, oznámila akvizici švýcarské biotechnologické společnosti Therachon. Pfizer chce tímto krokem rozšířit portfolio produktů pro léčbu vzácných chorob. Hodnota sjednaného obchodu přesáhne 800 milionů dolarů (asi 18,5 miliardy korun) a Pfizer za Therachon zaplatí v několika splátkách.

Prvních 340 milionů pošle na účet současných majitelů Therachonu po podpisu smlouvy. Dalších 470 milionů dolarů bude splácet postupně v závislosti na tom, jak se bude dařit komercializovat produkt se stávajícím označením TA-46, kterým se má léčit achondroplazie nebo syndrom krátkého střeva. Achondroplazií trpí na celém světě jen asi 250 tisíc lidí. Mají porušen růst kostí a chrupavek, což má za následek malý vzrůst v dospělosti (muži v průměru 131 centrimetrů, ženy 123 centimetrů). Dosud neexistuje žádný prostředek, u něhož by byla prokázána schopnost tuto genetickou poruchu léčit. Therachon zatím stihl u TA-46 dokončit první fázi klinických testů.

„Naše strategie je zaměřit se na ty nejslibnější projekty bez ohledu na to, zda probíhají v našich laboratořích nebo někde jinde,“ řekl agentuře Bloomberg ředitel výzkumu společnosti Pfizer Mikael Dolsten. „Od získání Therachonu si slibujeme, že se staneme lídrem ve vývoji léčby pro lidi, kteří bojují s achondroplazií,“ dodal.

Nadšení ze sjednané transakce neskrývá ani výkonný ředitel Therachonu Luca Santarelli. „Jsme velmi potěšeni, že naše práce bude pokračovat pod křídly Pfizeru. Jde o společnost, která má všechny předpoklady k tomu, aby výzkum léku na achondroplazii významně urychlila a dovedla ho do úspěšného konce,“ řekl Bloombergu.

Digitální Sanofi

Na pole technologií se vydala francouzská farmaceutická skupina Sanofi. A to po vzoru jiných velkých farmaceutických hráčů. Společně s jiným francouzským výrobcem léčiv, Happify Health, hledá možnosti, jak by mohla využít digitalizaci při léčbě pacientů s depresemi a roztroušenou sklerózou. Farmaceutické firmy tak následují příklad švýcarského Novartisu, který spolu s Pear Therapeutics loni pro svou digitální terapii získal povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv jako vůbec první svého druhu na světě.

„Regulátoři jsou k novinkám velmi vstřícní a my víme, že u některých chorob může být digitální terapie daleko efektivnější než konvenční léčebné postupy,“ řekl agentuře Bloomberg Ameet Nathwani, ředitel pro digitalizaci ve společnosti Sanofi. „Digitalizace dává příležitosti hledat alternativy, které jsou mnohem lacinější než dosud používané terapie,“ dodal.

Ve farmaceutickém průmyslu jde o nový trend, který se stále více rozšiřuje. Výrobci léků v daleko větší míře vyvíjejí aplikace nebo jiné softwarové nástroje, kterým regulátoři dávají posvěcení i jako terapii na předpis. S tím, jak rostou náklady na vývoj nových léků, a tedy i náklady na zdravotní péči, je digitalizace vítanou alternativou. „Chcete-li navíc významně zkrátit výzkumný čas, vývoj digitálních terapií trvá podstatně kratší dobu,“ vysvětluje Nathwani.

Digitalizace v medicíně dosud představovala spíše využití různých aplikací ke zlepšení chování pacientů během léčení, například skrze upomínání v pravidelném užívání léků nebo monitorování jejich aktuálního zdravotního stavu. V tomto ohledu to není ani pro Sanofi nic nového. Přínos Happify ale spočívá v tom, že propojuje vědce ze světa medicíny s vývojáři počítačových her, kteří společně pracují na vývoji zcela nových léčebných postupů.

„Našim cílem je zjistit, zda jsme schopni pomocí digitální terapie zlepšit kondici nejen pacientů s depresemi, ale zda také dokážeme zmírňovat potíže, které souvisí s roztroušenou sklerózou,“ řekl Natwhani. Známé je také například využití virtuální reality při léčbě nejrůznějších fobií nebo při rekonvalescenci pacientů po vážných úrazech.

Takeda prodává jižní Ameriku

To japonská farmaceutická skupina Takeda má jiné starosti. Zdá se, že svou nedávnou akvizicí americké společnosti Shire si ukousla trochu větší sousto. Současně s novým podnikem na Takedu přešly také obří dluhy, které ji nyní tíží. Japonská farmaceutická společnost je proto nucena zbavovat se části svých aktiv, aby byla schopna své závazky splácet.

I to je důvod, proč Takeda hledá kupce pro svůj byznys v jižní Americe. Kdo konkrétně bude mít o latinskoamerická aktiva v hodnotě kolem jedné miliardy dolarů (asi 23 miliard korun) zájem, by mělo být jasno na konci května. V této souvislosti se ale nejčastěji skloňuje jméno brazilské farmaceutické skupiny EMS coby hlavního zájemce a favorita chystaného prodeje, respektive koupě. V úvahu ale podle agentury Reuters připadají společnosti Patria Investments, Advent International, CVC Capital Partners nebo Bank of America.

Prodeje v jižní Americe představují asi čtyřprocentní podíl na obratu celé skupiny Takeda, která se zbaví poboček, jež vyráběly zejména vakcíny, onkologické nebo gastroenterologické léky a také spotřební medicínu.

Není to první prodej aktiv, který Takeda podstupuje. Již dříve se dohodla se švýcarským Novartisem na prodeji Xiidry, léku proti syndromu suchého oka, za niž Novartis zaplatil přes pět miliard dolarů (přes 120 miliard korun). Dluhy, které na Takedu spolu se Shire přešly, dosahují asi deseti miliard dolarů (230 miliard korun).

Petr Musil