Pražský soud začal řešit případ lékařů a zástupců farmaceutických firem, kteří se podle obžaloby podíleli na systému nelegální podpory prodeje léků. Foto: Pixabay

Soud začal projednávat obžalobu na 25 lidí kvůli zvýhodnění léků

Obvodní soud pro Prahu 2 včera začal projednávat případ 25 lékařů a zástupců farmaceutických firem, kteří se podle obžaloby podíleli na systému nelegální podpory prodeje léků. Ke slovu se zatím dostal pouze jeden z obžalovaných – Pavol Veselý, který podle vyšetřovatelů trestnou činnost organizoval a řídil. Muž včera vinu ve výpovědi odmítl.

 

Obžaloba tvrdí, že devět lékařů z různých částí republiky přijímalo v letech 2008 až 2013 úplatky za přednostní předepisování některých medikamentů, podle policie šlo o částky od 370.000 korun do 2,5 milionu. Úplatky údajně nabízelo nebo předávalo 16 manažerů, zaměstnanců a reprezentantů farmaceutických společností Interchemia a Genericon. Peníze na úplatky podle obžaloby získávali daňovou trestnou činností, která se projednává v jiné větvi kauzy. Části obviněných hrozí až deset let vězení.

Veselý podle vyšetřovatelů působil jako generální ředitel dnes již neexistujících firem, údajně nelegální podporu prodeje organizoval. Včera před soudem obžalobu odmítl, mimo jiné uvedl, že nebyl generálním ředitelem, ale pouze jednatelem. Ve své několikahodinové výpovědi také například řekl, že podle něj policie nerespektuje presumpci neviny a nevyšetřuje nestranně.

Veselý uvedl, že podle něj obžaloba obsahuje řadu chyb a nepřesností. Mimo jiné řekl, že jeden z léků, které lékaři podle obžaloby předepisovali, nebyl v předmětné době vůbec na trhu. Z některých důkazů navíc podle jeho názoru vyplývá, že se „nitky sbíhaly“ k dalšímu z obžalovaných, Břetislavu Hromkovi, který má v kauze postavení spolupracujícího obviněného. Upozornil i na vedení společností v Rakousku.

Většina obžalovaných dnes k soudu nepřišla. Hlavní líčení bude pokračovat v květnu, kdy by měl Veselý dokončit svou výpověď. Pak budou následovat zbylí stíhaní.

V případu bylo původně obviněno více lidí, u některých lékařů však státní zastupitelství podmíněně zastavilo trestní stíhání poté, co poslali peníze na pomoc obětem jiné trestné činnosti. Tuto možnost však dostali pouze ti, kteří se přiznali a kteří na úplatcích nevzali více než půl milionu korun.

-čtk-