"Výsledkem detailní analýzy produkce je však možné dokázat, že při srovnání s ostatními podobnými nemocnicemi má Bulovka jedny z nejnižších nákladů," tvrdí ředitel nemocnice Jan Kvaček. Foto: ZD/TC

Bulovka skončila loňský rok se ztrátou téměř 260 milionů korun

Pražská Nemocnice Na Bulovce skončila v loňském roce ve ztrátě téměř 260 milionů Kč. Její dluhy činily přes 960 milionů korun, z toho více než tři čtvrtiny byly po splatnosti. Pohledávky za 450 milionů korun odkoupila jedna banka a splátky nemocnici rozložila na osm let. Nemocnice zároveň jedná s další bankou o zbylých 500 milionech korun závazků. V rozhovoru s ČTK a Českým rozhlasem to řekl ředitel nemocnice Jan Kvaček. Jména bank neuvedl. Nemocnice má roční obrat 3,2 miliardy Kč.

 

Dominantním problémem nemocnice jsou podle něj dluhy z minulosti. „Není reálná cesta, že by stát nemocnici jednorázově oddlužil,“ uvedl. Nemocnice si podle něho jako státní subjekt nemůže vzít úvěr, s dodavateli jako věřiteli proto dál jedná, přičemž už s bankami vyjednala odkup pohledávek.

Cesta, jak dostat nemocnici do zisku, je podle Kvačka nejen v hledání úspor, ale také v jednání s pojišťovnami o nastavených úhradách za péči. Bulovka má podle ředitele více ztrátových oborů jako například infekční kliniku a chybí jí například zisková kardiologie. Navíc na Bulovku míří ročně 28.000 sanitek s urgentními pacienty, kteří se nemocnic také příliš nevyplácejí. „Podstatná část nemocnic funguje tak, že má velký balík ziskové péče a z ní dotuje tu ostatní,“ doplnil.

Letos nemocnice měsíčně generuje ztrátu necelých sedm milionů korun. „Podepsalo se na tom výrazné navyšování platů, které vláda schválila až poté, co byly nemocnicím nastaveny úhrady,“ vysvětlil. Šlo asi o 80 milionů korun. Provozně je tak podle Kvačka nemocnice na nule, včetně odpisů je ale měsíční ztráta zhruba 15 milionů korun.

„Výsledkem detailní analýzy produkce je však možné dokázat, že při srovnání s ostatními podobnými nemocnicemi má Bulovka jedny z nejnižších nákladů,“ doplnil ředitel. Úhrady od zdravotních pojišťoven nastavené v minulosti podle něj současné náklady ani nepokrývají, chce proto s nimi o narovnání jednat.

Ministerstvo připravuje nový systém vykazování nákladů nemocnic založený na diagnózách, tzv. systém DRG, který není založený na paušálech jako dosud. Pro srovnání podle něj nemocnice vykazuje hospodaření už letos. Podle výsledků pak bude postupně zavádět sytém DRG pro praxe. „Jediná cesta je vytáhnout nemocnice, které jsou hodně dole, na úroveň, která je pro srovnatelná zařízení běžná,“ řekl Kvaček s tím, že Bulovka si nemůže dovolit čekat na narovnání úhrad několik let.

Kvaček vede nemocnici od loňského září. Bývalé vedení nemocnice v čele s odvolanou ředitelkou Andreou Vrbovskou policie obvinila v souvislosti v údajnou manipulací veřejných zakázek.

Podle auditu ministerstva zdravotnictví zveřejněného v říjnu zadala Nemocnice Na Bulovce v letech 2016 a 2017 bez výběrového řízení zakázky na léky a ortopedické implantáty za více než 800 milionů korun. Podle kontrolorů zakázky získával cíleně jediný uchazeč, a to První chráněná dílna obviněného severočeského podnikatele Tomáše Horáčka. Ministerstvo kvůli tomu podalo trestní oznámení.

Nemocnice plánuje příští rok investovat letos asi 70 milionů korun. Podle Kvačka půjde většinou o nutnou údržbu a řešení dosluhujících přístrojů. Dvě třetiny budov v areálu patří hlavnímu městu, zbytek nemocnici. Město podle Kvačka zatím analyzuje postupy bývalých vedení Prahy, jednání zatím ke konkrétním výsledkům nevedlo. Letos se měla začít rekonstrukce pavilonu chirurgie za zhruba 500 milionů korun.

Nemocnice má si 2300 zaměstnanců, z nichž je 493 lékařů a 830 sester. Podle Kvačka jich asi 100 chybí, část některých oddělení je tak mimo provoz.

-čtk-