Obyvatelé dvoutisícového městečka Mevagissey a okolních vesnic se rozholi nesmířit s uzavřením praxe praktického lékaře, k němuž má dojít na konci července. Foto: Facebook/Will You Be My GP?

Cornwallské městečko hledá nového praktického lékaře. Obyvatelé natočili video pro kampaň na sociálních sítích

Jak dostat do odlehlého regionu praktika či zubaře, je problém, který v České republice důvěrně známe. Řešit se ho snaží dotační podporou ministerstvo zdravotnictví, aktivní smluvní politikou VZP a mapováním situace spolu se zprostředkováním kontaktů také profesní sdružení či komory. V Británii, kde je problém zřejmě ještě palčivější než u nás (více zde), se ale rozhodli vzít situaci do vlastních rukou i sami obyvatelé. Lidé z rybářského městečka Mevagissey v jihozápadní Anglii natočili video, v němž se snaží do své domoviny přilákat praktického lékaře – a reakcí bylo přinejmenším deset odpovědí doktorů, které výzva zaujala.

 

Zatímco si mnohá malá města a vesnice v Anglii stěžují na finanční škrty a vzrůstající problém s nedostupností služeb, obyvatelé cornwallského Mevagissey se se ztrátou praktického doktora smířit nechtějí. Když na jaře oznámila místní lékařka, že svou praxi s 5300 pacienty na konci července ukončí, rozhodli se lidé nespoléhat na Národní zdravotní službu (NHS) a raději zkusit sehnat náhradu sami. Vedle petice s téměř 3800 podpisy odstartovali na sociálních sítích kampaň s hashtagem #WillYouBeMyGP, kde v propagačním videu dávají lékařům vědět, že jejich zapadlý region má co nabídnout.

Mevagissey je malebné přístavní městečko v Cornwallu s rozvíjejícím se rybářským průmyslem. Foto: Wikipedie

Tří a půl minutové video umístěné na Facebooku zachycuje barevné kamenné domy posazené na úbočích svahu kolem zátoky s loděmi a malým přístavem. Místí rybářský průmysl je přitom jedním z nejrychleji rostoucích v regionu. Cornwall navíc patří k jedné z nejslunečnějších oblastí Británie a je tak častou turistickou destinací – což jen zvyšuje potřebu dostupné lékařské péče.

„Potřebujeme do naší krásné komunity praktika, který by o nás pečoval,“ říká ve videu radní Michael Bunney.

Dojíždění do okolních měst komplikuje špatná veřejná doprava

Nejbližším městečkem je zhruba 10 kilometrů vzdálený St Austell, problém však je, že v Mevagissey a okolí žije řada starých lidí, kteří nemají možnost zajet si k lékaři autem. Zůstávají tak odkázáni na veřejnou dopravu, která jezdí málo a je nákladná.

„Mojí mamince je 84 let a má Parkinsonovu chorobu, takže ordinace a pomoc, kterou od ní dostává, je pro ni opravdovým záchranným lanem. Že ji má tak blízko, znamená, že se tam sama dostane. Myšlenka, že by měla cestovat nějakých sedm mil, je nereálná. Když tu ambulance nebude, budeme muset více volat záchrannou službu, aby nám pomohla, když bude maminka nemocná. A to není dobře,“ říká ve videu jedna z místních obyvatelek. „Jsme zemědělská oblast, farmářská a rybářská komunita. Dostat se do St Austell do ordinace bude znamenat půl hodinu pěšky a pak hodinu autobusem, což ve výsledku znamená tři hodiny cesty,“ dodává radní ze sousední vesničky Gorran Haven.

„To, co funguje v Londýně, v oblastech, jako je tato, nelze. Veřejná doprava není dobrá a lidé nemohou cestovat na dlouhé vzdálenosti,“ říká podle The Guardian Marlene Behennahová, která v Mevagissey pracovala jako lékařka tři desítky let do roku 2002.

Kampaň se tak snaží nejen najít možné kandidáty na místo praktika, ale také zvýšit povědomí o problematice a více ji zpropagovat. Místní už přitom za sebou mají jednu zkušenost s bojem proti oklešťovnání místních služeb. Když mělo městečko před třemi lety přijít o poštu, sepsala komunita petici a podařilo se jim poštu získat zpět. James Mustoe z obecní rady, který pomohl poslední kampaň uspořádat, přičítá úspěšný boj za udržení služeb silnému smyslu pro udržení komunity ze strany místních obyvatel.

I tentokrát se zdá, že bude iniciativa úspěšná. Už nyní přišlo více než deset přímých odpovědí od lékařů, které nabídka oslovila, a další se obrátili na NHS. „Od zveřejnění dostáváme odpovědi, což je úžasné,“ uvádí Mustoe.

Vesnických praxí ubývá

Podobný problém jako Mevagissey má celá řada menších komunit. Je totiž stále těžší dostat mladé lékaře z velkých měst na venkov, což ještě podporuje administrativní zátěž, s níž musí samostatně pracující lékaři bojovat o to více. Zemědělské oblasti pak navíc velmi postihly škrty ve veřejných službách prováděné v rámci úsporné politiky konzervativní vlády.

Časopis pro praktické lékaře Pulse přitom minulý týden uvedl, že zavíraných praxí v Británii v posledních šesti letech přibylo osmkrát, což postihlo celkem dva miliony pacientů. Zatímco v roce 2013 podle něj skončilo 18 praxí, loni to bylo už 138. NHS ovšem oponuje s tím, že zavřených ordinací bylo ve finančním roce 2017/18 méně než v roce předchozím.

Předsedkyně Royal College of General Practitioners Helen Stokes-Lampardová každopádně podtrhuje, že zavírání ambulancí praktických lékařů má na venkovské oblasti závažné dopady. „Ambulance praktických lékařů vypovědí NHS smlouvu jen v krajním případě, jenže v odlehlých oblastech jsou problémy s personálem velmi závažné a mohou udržení praxe znemožnit. Je to velká škoda, protože být venkovským lékařem má mnoho výhod, a to nejen ve smyslu práce v krásném prostředí a často v úzce spjaté komunitě, ale také díky zajímavým výzvám, s nimiž se lékaři v městských oblastech nesetkají,“ uvádí Lampardová.

Ve snaze řešit nedostatek doktorů v zemědělských oblastech nabízí NHS jednorázově 20 až 25 tisíc liber k vyškolení lékařů, kteří budou souhlasit s prací v odlehlém regionu (seznam ovšem neobsahuje Cornwall, i když praxe v Mevagissey hledala nového odborníka už několik let). Případ Mevagissey anglická NHS odmítla komentovat, uvedla ale, že finance na posílení udržitelnosti primární péče byly navýšeny.

-mk-