Ministr jmenování Pohanky nepřipustil, nové výběrové řízení vyžaduje čas a tak v čele nemocnice zůstane Martin Pavlík (vpravo) o měsíc déle. Foto: Koláž ZD

Pavlík bude šéfem nemocnice v Brně o měsíc déle, tedy do konce července

Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně povede až do 31. července ředitel Martin Pavlík. Původně rezignoval k 30. červnu, ale po dohodě s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO) o měsíc termín prodloužili, aby se mohlo uskutečnit výběrové řízení na nového ředitele. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Předešlé výběrové řízení ministr zrušil, protože nesouhlasil s doporučením komise.

 

Pavlík po pěti letech jako ředitel rezignoval k poslednímu červnu a rozhodl se vrátit na ARO jako lékař. Ministerstvo vypsalo výběrové řízení, ze kterého komise doporučila bývalého poslance za ČSSD Michala Pohanku. Nemocnici už v minulosti vedl. Vojtěch ale výběrové řízení zrušil a vyhlásil nové. Zdůvodnil to tím, že by Pohankovo jmenování bylo pro nemocnici špatným rozhodnutím.

Pohanka vedl nemocnici počátkem tisíciletí, podle některých médií se tehdy dluhy zařízení přehouply přes 100 milionů korun. Pohanka vstoupil do povědomí tím, že jako poslanec zvolený za ČSSD umožnil v roce 2007 neúčastí v sále získání důvěry druhé vlády Mirka Topolánka (ODS).

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně patří k nejzadluženějším v zemi. Celkové závazky má kolem dvou miliard korun, po splatnosti je zhruba miliarda. Za Pavlíkova vedení se loni nemocnice poprvé po několika letech dostala do hospodaření v kladných číslech, když byla v plusu čtyři miliony korun. Vedla k tomu úsporná opatření i nárůst úhrad od pojišťoven.

-čtk-