Vizualizace nového pavilonu psychiatrie Pardubické nemocnice. Foto: NPK

Policie odložila oznámení kvůli stavbě pardubické psychiatrie

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložila prověřování trestního oznámení, které podal Pardubický kraj kvůli soutěži na stavbu psychiatrického pavilonu v Pardubické nemocnici. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej ČTK sdělil, že ve věci nešlo o podezření z trestného činu. Hejtmanství vypsalo novou soutěž, stavět by se mělo začít v červenci.

 

Společnost Nemocnice Pardubického kraje tendr vloni v srpnu zrušila kvůli podezření, že se účastníci výběrového řízení domluvili. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) tehdy uvedl, že předem dostal informaci, jaká bude nejnižší nabídková cena v původní soutěži a kdo ji předloží. Vedení kraje i společnost NPK podaly trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na pletichy při veřejné soutěži. Dalším důvodem zrušení tendru bylo překročení předpokládané ceny zakázky. Ta činila 223,5 milionu korun bez DPH, nejnižší podaná nabídka byla 257,5 milionu korun.

Proti zrušení prvního výběrového řízení se vítěz odvolal k antimonopolnímu úřadu, avšak neuspěl. Podle náměstka hejtmana Romana Línka (Koalice pro Pardubický kraj) tendr původně vyhrálo sdružení firem Enteria a PKS Žďár nad Sázavou, v opakovaném řízení uspěla firma Enteria spolu se společností Geosan s cenou 318 milionů včetně DPH, což je asi o šest milionů více než v první soutěži.

Na výstavbu pavilonu získal kraj 220 milionů korun z evropských fondů. Vybuduje za ně novostavbu objektu oddělení psychiatrie a klinické psychologie včetně napojení na rozvody v areálu, stavbaři upraví komunikace, přeloží inženýrské sítě, zbourají části zpevněných ploch a opraví oplocení v západní části areálu nemocnice.

-čtk-