Společnost Agel chce v Přerově od příštího roku otevřít VOŠ pro zdravotní sestry. Foto: koláž ZD

Memorandum otevřelo cestu pro vznik VOŠ pro zdravotní sestry v Přerově

V Přerově vznikne od příštího školního roku Vyšší odborná škola zaměřená na výuku budoucích zdravotních sester. Cestu k tomu včera otevřel podpis memoranda mezi hejtmanstvím, přerovským magistrátem, společností Agel a olomouckým arcibiskupstvím. Zástupci samosprávy, církve a firmy Agel ho podepsali v olomouckém krajském úřadu. Škola najde zázemí v objektu bývalé střední zdravotnické školy, kde skončila výuka v roce 2017. Budovu opraví přerovská radnice.

 

„V memorandu máme základní preambuli, kde chceme deklarovat tuto spolupráci a že podpoříme vznik Vyšší odborné školy v Přerově,“ řekl novinářům hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Školu chce otevřít společnost Agel, která spravuje většinu nemocnic v Olomouckém kraji včetně Přerova. Podle předsedy představenstva Aleše Hermana má společnost již se školami zkušenosti, provozuje je v Českém Těšíně a Ostravě. „Proto si myslím, že další rozšiřování tohoto vzdělávání je nanejvýš žádoucí, zdravotního personálu v naší republice je velmi málo. Nejoptimálnější cestou, jak si do budoucna zabezpečit chod našich zařízení, je vychovávat uchazeče ve svých školách a v průběhu studia je již vzít do procesu ošetřovatelství,“ uvedl Herman.

Studentům, kteří po ukončení studia nastoupí v nemocnicích Agelu, nabídne společnost stipendium. „Bude to na jejich dobrovolnosti, zda to budou chcít využít. Je to motivace, nikoliv závazek,“ doplnil na dotaz ČTK Herman.

Škola bude sídlit v pětipodlažní budově na náměstí Přerovského povstání. Budova byla postavena v roce 1975 a původně sloužila jako Dům politické výchovy. Později objekt sloužil coby odloučené pracoviště Střední zdravotnické školy Hranice, která měla v přízemí šatny a sklad knih. Na projektovou dokumentaci radní uvolnili půl milionu korun, dalších deset milionů korun bude stát samotná investice, město se na ni pokusí získat dotace. „Všechny naše kroky směřují k tomu, aby budova byla připravena k výuce pro příští rok. Nyní chystáme projektovou dokumentaci, poté proběhne výběrové řízení a na začátku příštího roku by měla začít rekonstrukce,“ řekl ČTK přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Pomocnou ruku při zajištění chodu školy nabídlo i olomoucké arcibiskupství. Podle arcibiskupa Jana Graubnera nabídne pomoc při duchovní formaci a etické výchově.

Zřízení vyšší odborné školy zdravotnické v Přerově je jedním z hlavních bodů programového prohlášení přerovské koalice, které chce naplnit do roku 2022. Shodly se na tom hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, které koalici po volbách uzavřely.

-čtk-