Soud potvrdil pokutu 250 tisíc korun pro ministerstvo zdravotnictví

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 250.000 korun, kterou v roce 2017 vyměřil ministerstvu zdravotnictví Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila z úřední desky soudu. Důvodem pro udělení čtvrtmilionové pokuty byly chyby v tendru z roku 2009 na procesní a personální audity ve fakultních nemocnicích Brno a Olomouc.

 

Do tendru se mohly přihlásit jen společnosti, které prokázaly členství v organizaci, jež sdružuje firmy poskytující služby v řízení a rozvoji lidských zdrojů. Tato podmínka ale nebyla podle ÚOHS nezbytná, ministerstvo proto postupovalo diskriminačně. „Předmět veřejné zakázky mohou splnit stejně dobře ti uchazeči, kteří členy takovéto organizace nejsou,“ uvedl úřad v původním rozhodnutí.

Cena zakázky z roku 2009 dosáhla 23 milionů korun, vzhledem k tomu ministerstvu hrozila pokuta přes milion. Úřad se tendrem zabýval dvakrát, soudy mu rozhodnutí jednou z procesních důvodů vrátily a ÚOHS musel případ posuzovat znovu.

I druhé rozhodnutí z května 2017 ministerstvo napadlo žalobou u Krajského soudu v Brně, pokutu však muselo zaplatit už v roce 2017. Soud ve svém rozhodnutí z minulého týdne žalobu ministerstva zamítl a potvrdil rozhodnutí ÚOHS.

Proti rozsudku mohou strany podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

-čtk-