„Ženy, které mají více sexu, jej mají s více lidmi, a tedy je větší pravděpodobnost, že se setkají s infekcemi, přitom právě ony si ochlupení častěji odstraňují,“ vysvětlila profesorka epidemiologie Maria Gallová. Foto: superkiki (pixabay.com)

Zvyšuje „extrémní“ péče o ženský klín riziko pohlavních chorob?

Nová studie přinesla překvapivé výsledky. Výzkum americké Ohio State University nepotvrdil souvislost mezi rizikem nákazy nejčastějšími pohlavně přenosnými chorobami a „extrémním“ odstraňováním ochlupení v oblasti třísel, Venušina pahorku a vulvy. Časté holení nebo používání vosku v intimních partiích tak v tomto ohledu neznamená zvýšené zdravotní riziko.

 

Různé úpravy pubického ochlupení u žen se dnes staly takřka společenskou nutností. Jak ukázala dřívější reprezentativní studie publikována v prestižním žurnálu JAMA Dermatology své ochlupení upravují čtyři pětiny amerických žen ve věku od 18 do 65 let. Jako nejčastější důvod k úpravě ochlupení či jeho odstranění uváděly ženy ve studii lepší hygienu a čistotu. Takto se rozhodovaly téměř dvě třetiny respondentek. Téměř polovina žen uvedla, že úprava klína je pro ně součástí běžné rutiny, a třetina popsala, že takto jednají, protože se domnívají, že jejich vagina bude vypadat lépe. Zhruba polovina žen pak považuje úpravu ochlupení nebo jeho odstranění za přípravu na sex. Mezi dalšími častými motivy patří plánovaná dovolená a také návštěva lékaře. Podrobněji jsme o důvodech pro kosmetické úpravy v oblasti ženského klína psali v roce 2016 v článku Bobr nebo proužek? Úpravy ženského klína se staly společenskou nutností.

Právě v souvislosti s tím, jak jsou tyto estetické zásahy rozšířené, objevila se varování před možnými zdravotními riziky, jimž se mohou ženy nevědomky vystavovat. „Ochlupení slouží jako polštář mezi vnějším světem a citlivou oblastí vaginy a stydkých pysků. Zachycuje bakterie, chemikálie a další věci, kterým brání v tom, aby se dostaly do pochvy, a také chrání pokožku před podrážděním,“ vysvětlovala funkci ochlupení genitálu agentuře Reuters Tami Rowenová, gynekoložka, která působí na University of California a také spoluautorka zmiňované americké studie. Stejně tak ochrannou funkci ochlupení zdůrazňovala Vanessa Mackayová, členka Royal College of Obstericians and Gynaecologists, v britském deníku The Independent. „Ochlupení poskytuje přirozenou bariéru, aby oblast zůstala čistá, snížil se kontakt s viry a bakteriemi a chrání citlivou pokožku.“ Vedle toho pomáhá ochlupení udržovat vhodnou vlhkost, a tak brání pochvu před vstupem možné kvasinkové infekce. Pokud se navíc ochlupení zcela odstraní, roste podle ní riziko nákazy genitálními bradavicemi.

Nyní se však objevila studie, která předchozí zjištění staví do odlišného světla. Podle výzkumu americké Ohio State University zřejmě neexistuje příčinná souvislost mezi „extrémním“ odstraňováním pubického ochlupení a rizikem nákazy pohlavně přenosnými chorobami. Konkrétně pak vědecká práce, jež byla publikována v žurnálu Plos One, konstatuje, že není rozdíl mezi ženami, jenž si ochlupení odstraňují „extrémně“, tedy zbavují se jej úplně každý den či týden, a těmi, co tak nečiní. Podle Jamie Lusterové, vedoucí vědeckého týmu, která se na Ohio State University specializovala na oblast veřejného zdraví a epidemiologie a nyní působí na University of Michigan, nejsou výsledky nijak překvapivé. „Na rozdíl od dřívějších studií jsme nenašli žádnou souvislost mezi častým odstraňováním ochlupení a prevalencí sexuálně přenosných chorob. Naše zjištění tak nepodporují nutnost zásahů na poli veřejného zdraví a klinických intervencí k řešení péče o ochlupení,“ konstatuje závěr studie.

Rozhodující je bezpečnost sexu, ne ochlupení

Tato nová studie, byť pracovala s omezeným vzorkem žen, konkrétně 214 vysokoškolských studentek, porovnávala způsob péče o pubické ochlupení a přítomnost diagnózy některé z nejčastějších pohlavně přenosných chorob. V tomto ohledu je tak podle autorského týmu přesnější než předchozí práce. Všechny zúčastněné ženy podstoupily testy na přítomnost chlamydií a kapavky. Současně byly zjišťovány další možné souvislosti jako je jejich ekonomické zázemí, věk a také sexuální chování, přesněji to, jak často mají pohlavní styk. Ukázalo se, že čím jsou ženy sexuálně aktivnější, a to bez ohledu na skutečnost, zda samy sebe vnímají jako „nezadané“ nebo „žijící ve vztahu“, tím častěji také upravují ochlupení v oblasti genitálií a současně u nich roste pravděpodobnost, že ochlupení budou zcela odstraňovat. Právě tato sexuální aktivita se pak ukázala jako rozhodující faktor, nikoliv úprava ochlupení. „Předchozí práce nesledovaly sexuální frekvenci. Přitom je možné, že ženy, které mají více sexu, jej mají s více lidmi, a tedy je větší pravděpodobnost, že se setkají s infekcemi, přitom právě ony si ochlupení častěji odstraňují,“ vysvětlila profesorka epidemiologie Maria Gallová, která působí na Ohio State University.

Po nějaké formě péče či přesněji odstraňování ochlupení, což může zahrnovat holení žiletkou, použití vosku, epilačního strojku a další metody v různém rozsahu, sáhlo 98 % zúčastněných žen. Podle Jamie Lusterové je důležité, aby se ženy v tomto ohledu nespoléhaly jen na názory přátel nebo informace nalezené na internetu. Mohly by tak podlehnout mylnému dojmu, že samotná přítomnost ochlupení je dostatečně chrání před pohlavně přenosnými chorobami. Naopak je nutné podniknout další kroky, aby žena snížila riziko nákazy. „Zcela nejbezpečnějším způsobem je nemít sex,“ citoval Jamie Lusterovou britský zpravodajský portál BBC News. „Pokud jste sexuálně aktivní, existuje několik možností, jak snížit riziko nákazy pohlavně přenosnými chorobami. Zahrnují správné používání kondomů pokaždé, když máte sex, život v monogamním sexuálním vztahu a také podstoupení očkování proti HPV, což je jedna z nejběžnějších sexuálně přenosných infekcí,“ dodala.

V této souvislosti tisková zpráva Ohio State University uvádí také zásadní údaje o četnosti pohlavně přenosných chorob. Podle údajů úřadu The Centers for Disease Control and Prevention se každý rok v USA objeví 2,86 milionu nových případů infekcí chlamydiemi a 820 tisíc případů kapavkou. Nemalá část přitom připadá na mladé lidi. K základním doporučením úřadu pro veřejnost tak patří to, aby sexuálně aktivní lidé dávali přednost dlouhodobým monogamních vztahů s partnerem, který není infekční, a současně, pokud mají sex s partnerem, jehož sexuální minulost neznají, používali pravidelně a správně kondom jako ochranu.

Ludmila Hamplová