V Praze se schází hackeři. Ilustrační foto: Pixabay.com

Hackeři budou řešit problémy nemocných s roztroušenou sklerózou

Od pátku řeší hackeři v Praze problémy nemocných s roztroušenou sklerózou. Více než stovka účastníků čtyřiadvacetihodinového maratonu z Česka i zahraničí se zaměří na rehabilitaci a masáže, detekci únavy a stresu, monitoring stavu pacienta nebo motivaci ke cvičení.

V rámci Novartis Neurological Hackathonu si osmnáct soutěžních týmů rozdělí celkem 175.000 korun, vítěz získá 100.000 korun. Výsledky budou vyhlášeny v neděli odpoledne. Loňský první ročník pražského medicínského hackatonu vyhráli autoři projektu speciální rukavice, která převádí znakovou řeč do mluveného slova. Ocenění získalo také využití brýlí s virtuální realitou pro léčbu respiračních obtíží a aplikace, která může zprostředkovat komunikaci pacienta s lékaři.

Mezi příznaky roztroušené sklerózy, autoimunitního onemocnění, kterým trpí asi 20.000 Čechů, patří problémy s pohyblivostí, ztuhlost, únava nebo ztráta citlivosti. Zásadní je pro pacienty pravidelný pohyb, protože zpomaluje postup této nevyléčitelné nemoci. Příčina zatím nebyla odhalena.

-čtk-