Nemocnici Milosrdných bratří v Brně povede Pavel Piler. Foto: CKTCH, Wikipedie

Piler se stal ředitelem Nemocnice Milosrdných bratří v Brně

Ředitelem Nemocnice Milosrdných bratří v Brně se stal Pavel Piler. Rozhodli o tom včera brněnští radní. Novinářům to řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Piler působil dříve v Dětské nemocnici Brno, byl ředitelem výzkumného týmu v Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a působí jako vedoucí lékař v kardiovaskulárním a transplantačním centru. V čele Nemocnice Milosrdných bratří nahrazuje Josefa Drbala, který skončil v srpnu.

 

V Brně včera nešlo o první ohlášenou personální změnu v čele tamních nemocnic, byť každá má jiného zřizovatele. Ministerstvo zdravotnictví ráno oznámilo rezignaci ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause, který odchází k poslednímu listopadu. Rezignaci k závěru roku oznámil také ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák. Ministerstvo obrany vypsalo na funkci výběrové řízení.

Nyní tedy město oznámilo jméno nového ředitele Nemocnice Milosrdných bratří. „Ve výběrovém řízení jsme měli tři kandidáty. Všechny jsme vyhodnotili jako vhodné, ale pana doktora Pilera jak odborná komise, tak rada města vyhodnotila jako nejvhodnějšího kandidáta. Věřím, že nemocnice půjde správným směrem a bude se rozvíjet ve prospěch občanů města Brna,“ uvedla Vaňková, která zároveň poděkovala Drbalovi za dlouholetou práci.

Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) je vizí města intenzivní spolupráce mezi dvěma nemocnicemi zřizovanými městem, a to Nemocnicí Milosrdných bratří a Úrazovou nemocnicí. „Jako jeden z prvních cílů nového ředitele považuji zvýšení kvality a dostupnosti zdravotní péče v Nemocnici Milosrdných bratří,“ poznamenal Hladík.

Piler chce zlepšit péči, kterou nemocnice poskytuje. „V systému brněnského zdravotnictví má Nemocnice Milosrdných bratří pevné místo. Ale myslím, že má ještě rezervy v naplňování potřeb. Rezervy jsou ve smyslu péče o pacienty, některá oddělení by mohla fungovat líp než teď. Nemyslím si, že by byly rezervy v ekonomických oblastech,“ uvedl nový ředitel.

Piler vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity, obor dětské lékařství. Dříve pracoval v dačické nemocnici nebo v Dětské nemocnici v Brně. Od roku 2011 do roku 2017 byl ředitelem výzkumného týmu Cardio 7.

Drbal vedl nemocnici asi devět let, v létě se rozhodl rezignovat a důvody nekomentoval. Nemocnice Milosrdných bratří patří Hospitálskému řádu sv. Jana z Boha, provozuje ji ale město. Nemocnice má kolem 500 zaměstnanců, roční rozpočet je kolem půl miliardy korun.

-čtk-