Kandidátka na komisařku pro oblast zdraví Stella Kyriakidesová na slyšení před europoslanci. Foto: Evropský parlament

Přesvědčivá a sebevědomá Kyriakidesová nadchla europoslance

Pohotové odpovědi, neustálý úsměv na rtech, perfektní angličtina – kandidátka na komisařku pro zdraví Stella Kyriakidesová nemohla během svého slyšení před europoslanci zapůsobit lépe. Po tři hodiny až do pozdního večera pohotově a sebevědomě odpovídala na jejich dotazy. Zároveň nepřestávala zdůrazňovat, že si jako dlouholetá poslankyně uvědomuje významnou roli Evropského parlamentu, s kterým hodlá v budoucnu úzce spolupracovat. A europoslanci byli nadšeni.

Ve svém vystoupení před členy výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) a výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) se Kyriakidesová nijak neodchýlila od svých priorit a plánů, které již popsala ve svých písemných odpovědích europoslancům (čtěte více zde). Současným environmentálním i demografickým změnám lze podle Kyriakidesové čelit pouze tím, že se otázka zdraví stane jednou zastřešující optikou, kterou budeme vnímat životní prostředí, kde žijeme, potraviny, které jíme a vodu, kterou pijeme. V této souvislosti zdůraznila svůj plán zpracovat širokou strategii boje proti rakovině zahrnující všechny aspekty, jež s tímto onemocněním souvisí – od prevence až po paliativní péči. Nevynechala ani další očekávatelná témata jako bezpečnost potravin, boj proti antimikrobiální resistenci či dostupnost léčiv.

Chci snižovat závislost na pesticidech

Právě bezpečnost potravin, konkrétně pak otázka pesticidů, endokrinních disruptorů a také geneticky modifikovaných potravin (GMO) je pro výbor ENVI obzvláště citlivá. Jeho členové totiž dlouhodobě kritizují podle jejich názoru laxní přístup členských států a Evropské komise k hodnocení a povolování těchto látek a požadují přísnější legislativu. To byl zřejmě také jediný moment, kdy Kyriakidesová neuspokojila poslance a neposkytla jim žádné konkrétní informace, jak hodlá pesticidy regulovat. „Pouze“ je ujistila, že snižování závislosti na pesticidech je i její priorita stejně jako hledání jejich nízkorizikových alternativ.

Chci snižovat naši závislost na pesticidech. Foto: Evropský parlament

Konkrétnější nebyla kandidátka na komisařku pro zdraví ani při dotazech na kroky v oblastech, kde se v nejbližších měsících čeká na vyhodnocení funkčnosti již platné legislativy v oblasti dárcovství orgánů a značení potravin. Vždy důsledně trvala na tom, že nejprve pečlivě zváží, jak stávající legislativa funguje, a až pak zváží další kroky.

Velké téma pro Kyriakidesovou i europoslance byla dostupnost léčiv a cenová netransparentnost. Kyriakidesová potvrdila, že pro ni má toto téma vysokou prioritu. Způsobu určování cen léčiv se bude věnovat a stejně tak bude hledat mechanismus, který by pomohl včas zabránit nedostatku některého léku.

Potřebujeme společné standardy HTA

Co uděláte pro evropské HTA? Ptá se Kateřina Konečná (KSČM). Foto: Evropský parlament

Na dotaz české europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM), jak hodlá odblokovat situaci, která nastala v jednání o návrhu směrnice o hodnocení zdravotnických technologií (HTA)  blokované některými členskými státy, Kyriakidesová odpověděla, že bude usilovně hledat kompromis. „HTA je klíčovou součástí zdravotních systémů. Společné standardy potřebujeme, abychom ochránili pacienty. Je zřejmé, že systémy založené na dobrovolnosti nefungují,“ prohlásila v této souvislosti Kyriakidesová.

Kyriakidesová se během slyšení dotkla i řady jiných témat souvisejících s unijní politikou veřejného zdraví, mj. neopomněla zmínit význam očkování a nutnost bojovat proti dezinformacím, které se v této oblasti šíří.

Prostě skvělá

„Vystoupení Stelly Kyriakidesové bylo obdivuhodné. Byla velmi přesvědčivá a prokázala své odborné znalosti, upřímný zájem o pacienty a empatii,“ prohlásil o Kyriakidesové europoslanec Peter Liese, mluvčí ve výboru ENVI za největší parlamentní frakci lidovců. „Během slyšení prokázala svou rozhodnost, integritu a schopnost vést. Nepochybuji, že bude skvělou komisařkou pro zdraví,“ doplnil.

A chválou nešetří ani čeští europoslanci, kteří byli slyšení přítomni. „Vystoupení paní Kyriakidesové bylo rozhodně přesvědčivé“, uvedl pro Zdravotnický deník člen ENVI Stanislav Polčák (TOP09/STAN).  „Suverénní vystoupení,“ napsal na svém twitterovém účtu Alexander Vondra (ODS), další člen ENVI. „A jedno z nejlepších, které jsem zatím viděl,“ upřesnil později Zdravotnickému deníku.

Obdivuhodná, přesvědčivá, rozhodná. Foto: Evropský parlament

Dobrý dojem udělala zřejmě budoucí komisařka pro zdraví i na Kateřinu Konečnou. Ta však byla s jejím výkonem již méně spokojená právě v oblasti bezpečnosti potravin. „Co se týče pesticidů, endokrinních disruptorů a GMO, budeme po ní chtít v budoucnu rozhodně více. Zde se omezila pouze na prázdné fráze a nic nezavazující sliby,“ napsala Zdravotnickému deníku Konečná.

Je třeba doplnit, že na dobrém dojmu z vystoupení Stelly Kyriakidesové se jistě podepsal i poměrně slabý výkon Janusze Woiciechowského, kandidáta na komisaře pro zemědělství, který stál před europoslanci před ní. „Nepůsobil příliš kompetentně, vyjadřoval se příliš obecně a neurčitě odpovídal i na konkrétní dotazy,“ uvedl ve svém vyjádření pro Zdravotnický deník Polčák. Na rozdíl od Kyriakidesové měl Wojciechowski podle europoslanců také problémy s angličtinou.

Podle dostupných informací vystaví europoslanci Stelle Kyriakidesové pozitivní hodnocení. Narozdíl od Woicechowského, který bude muset ještě odpovědět na dodatečné písemné otázky, a pokud ani poté nebude výbor spokojen, čeká jej druhé slyšení.

Konečné výsledky slyšení kandidátů na eurokomisaře oznámí Evropský parlament ve čtvrtek 17. října. Celou komisi pak Evropskému parlamentu představí budoucí šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na zasedání pléna 23. října ve Štrasburku, kdy budou europoslanci hlasovat o nové Komisi jako o celku. Svých funkcí by se noví komisaři měli ujmout 1. listopadu.

Helena Sedláčková