Hejtman Netolický: "Již není možné dále váhat, je třeba provést srozumitelné kroky, které pomohou vrátit důvěru veřejnosti v největší zdravotnické zařízení kraje.“ Foto: FB stránka M. Netolického

Ředitelka pardubické nemocnice byla odvolána. Radě kraje došla trpělivost s nežádoucími událostmi

Mimořádná valná hromada společnosti Nemocnice Pardubického kraje se dnes zabývala nežádoucími událostmi, k nimž v tomto zdravotnickém zařízení došlo v poslední době. Představenstvo společnosti pak jednomyslně odvolalo ředitelku Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou s tím, že další opatření budou následovat. Na sociální síti facebook to oznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (CSSD)

 

Hejtman připomněl poslední případ matky a novorozeného dítěte, kterému pravděpodobně nebyly v souladu s doporučenými postupy odborné společnosti ordinovány včas léky proti nákaze streptokokem. „Vzhledem k tomu, že jde o opakovaný problém, který se objevil a je mediálně přetřásán ze všech stran, vyzvali jsme představenstvo, aby nemocnice zcela změnily styl komunikace mimořádných událostí navenek a zároveň také k opatřením na samotném dotčeném oddělení. Obdržel jsem sice petici lékařů proti odvolání primáře, na druhé straně ovšem stojí v sázce pověst a kredibilita zařízení navenek. Jako zástupcům vlastníka, tedy Pardubického kraje, tedy zástupcům občanů kraje nám záleží na poskytování kvalitní, dostupné zdravotní péče lege artis. Proto již není možné dále váhat, je třeba provést srozumitelné kroky, které pomohou vrátit důvěru veřejnosti v největší zdravotnické zařízení kraje,“ napsal na Facebooku hejtman Netolický.

Uvedl však, že ho také zajímá, co se stalo před přijetím pacientky. „Proč občanka Vamberka z Královéhradeckého kraje nebyla ani vyšetřena ve své spádové nemocnici v Rychnově nad Kněžnou? Proč Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje pacientku nepřevezla do spádové Fakultní nemocnice Hradec Králové? Proč musela ve vozidle ZZS ujet 108 km?“ ptá se hejtman s tím, že jsou to stejně vážné otázky, jako problém v Pardubické nemocnici. Na čtvrtek zorganizoval schůzku, kde by si všichni zainteresovaní měli vyříkat, co se vlastně stalo.

-cik-