Požadavek levice na uzákonění pravidelného zvyšování plateb za státní pojištěnce poslanci odmítli. Foto: archiv

Sněmovna žádá vládu o stabilizaci příjmů zdravotního pojištění

Vláda by měla podle Sněmovny přijmout opatření ke stabilizaci příjmů veřejného zdravotního pojištění. Dolní komora k tomu včera vyzvala kabinet na popud opoziční KSČM po obsáhlé debatě o situaci ve zdravotnictví. Komunisté také uspěli s požadavkem na transparentní rozdělení šesti miliard korun do zdravotnictví od pojišťoven v příštím roce. Obdobné návrhy vládní ČSSD poslanci odmítli.

 

Uvedená suma by měla být určena zejména pro malé nemocnice, domácí péči a pro stabilizaci zdravotního personálu. Sněmovna také z podnětu KSČM požádala vládu a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby pokračovali v systémových opatřeních k zajištění kvalitní zdravotní péče. Vojtěch má také informovat na návrh SPD o tom, jaké kroky a systémová řešení chystá k vyřešení personální krize ve zdravotnictví.

Požadavek levice na uzákonění pravidelného zvyšování plateb za státní pojištěnce poslanci odmítli. Neuspěli ani lidovci s požadavkem na předložení nového zákona o veřejném zdravotním pojištění do konce dubna 2020 nebo Piráti s žádostí o zákon týkající se elektronizace zdravotnictví.

Vojtěch poslancům v úvodu dnešní debaty řekl, že platby do jednotlivých oblastí zdravotní péče se příští rok meziročně zvýší o osm až 12 procent. Výraznější nárůst platů čeká sestry poskytující domácí péči, a to zhruba o 41 procent. Celkem má zdravotnictví v roce 2020 dostat rekordních 350 miliard korun.

Úhradová vyhláška počítala podle ministra původně s navýšením plateb o 24 miliard korun. Po jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s poskytovateli péče i s KSČM přibylo dalších 4,9 miliardy korun. „Ještě nad rámec těch 29 miliard půjde šest miliard korun, které budou obsaženy v rámci zdravotně pojistných plánů všech zdravotních pojišťoven,“ řekl Vojtěch. Tyto peníze budou určeny na podporu regionálních nemocnic, primární péče a zajištění dostupnosti kvalitní péče, dodal.

Odbory původně požadovaly, aby se z rezerv zdravotních pojišťoven využilo příští rok až 25 miliard korun. Ministr to odmítal s tím, že rezervy budou potřeba při zhoršení ekonomiky.

Nejvíce si podle ministra polepší sestry v domácí péči, které byly v posledních letech opomíjeny. Měsíčně sestra v domácí péči bude mít plat vyšší o 10.000 korun v rámci superhrubé mzdy, uvedl Vojtěch. Dodal, že to snad bude dostatečně motivační a stabilizační. „Celkový nárůst je asi 41 procent meziročně, u ostatních segmentů nárůst kolem osmi až 12 procent,“ dodal ministr.

-čtk-