Fúze a akvizice jsou cestami, jak spojit síly při vývoji nových léků, který je stále náročnější a dražší. Foto: Pixabay

Týden farmaceutických fúzí a akvizic proti vzácným chorobám

V uplynulém týdnu došlo k odsouhlasení dvou poměrně důležitých fúzí a akvizic ve farmaceutickém sektoru. První americko-izraelská, druhá americko-belgická. V obou případech vzniknou subjekty, jež hodlají zefektivnit boj proti vzácným chorobám.

 

Americká biotechnologická společnost Innovate Biopharmaceuticals a její izraelský konkurent RDD Pharma minulý týden oznámily, že se definitivně rozhodly pro spojení a vytvoření nového podniku. 9 Meters Biopharma, jak se společnost bude jmenovat, se mimo jiné stane součástí amerického burzovního indexu NASDAQ, který sdružuje firmy převážně z technologického sektoru.

Obě strany jsou přesvědčené, že jejich sloučení jim pomůže pevně zakotvit na trhu farmaceutických firem, které se zaměřují na vzácné choroby. „Lidé, kteří žijí s gastrointestinálními nemocemi jako například celiakií, s nadějí očekávají, že se objeví léčba, která jim pomůže,“ uvedl Nissim Darvish, člen představenstva RDD Pharma. Fúze podle něho vytvoří silný podnik, který disponuje slibnými výsledky vývoje léků na zmíněné potíže.

Navýší kapitál o půl miliardy

„Fúze Innovate a RDD představuje začátek nové kapitoly ve vývoji léků proti vzácným gastrointestinálním chorobám,“ řekl Sandeep Laumas, výkonný ředitel Innovate Biopharmaceuticals. Laumas je v této souvislosti také přesvědčen, že fúze přitáhne nové investory, což by mohlo nově vzniklou společnost posílit také kapitálově.

Transakce byla schválena vedením obou firem jednomyslně a potvrzena také jejich akcionáři. Na základě dohody Innovate Biopharmaceuticals získá základní kapitál RDD Pharma výměnou za to, že nově vzniklá společnost vydá nové akcie. Podíl Innovate na nich bude činit necelých dvacet procent, zbytek získají akcionáři RDD Pharma.

Jakmile bude fúze dokončena a vypořádána, podíl bývalých akcionářů Innovate na 9 Meters Biopharma bude dosahovat 58,5 procenta, zbylých 41,5 procenta pak připadne bývalým akcionářům RDD Pharma. Základní kapitál společnosti se má navýšit až o 25 milionů dolarů (asi 585 milionů korun), přičemž první emise nových akcií má dosáhnout objemu deseti milionů dolarů (přes 230 milionů korun). Fúze by měla být dokončena ještě do konce letošního roku a 9 Meters Biopharma bude sídlit v americkém městě Raleigh v Severní Karolíně.

Belgická UCB posílí v neurologii a imunologii

Obdobný obchod byl odsouhlasen také mezi belgickou společností UCB a americkou Ra Pharmaceuticals. Nejde však o fúzi, nýbrž akvizici. Nevznikne tedy nový podnik, ale UCB svého amerického konkurenta koupí. Peníze, které za něho utratí, rozhodně nepředstavují žádnou malou sumu: 2,1 miliardy dolarů, tedy v přepočtu bezmála padesát miliard korun.

„Ra Pharma je vynikající volba pro náš další strategický růst,“ uvedl pro agenturu Reuters Jean-Christophe Tellier, výkonný ředitel společnosti UCB. Podle něho akvizice povede k rozvoji potenciálu šesti produktů, které představují nové příležitosti v léčbě několika vzácných nemocí v oblasti neurologie a imunologie.

UCB získá přístup mimo jiné k zilucoplanu, což je syntetický protein, který dokáže regulovat imunitní systém. Momentálně se u něho zkoumá možnost, jak by mohl přispět k léčbě vzácných chorob včetně myasthenia gravis (autoimunitní onemocnění, jehož příčinou je porucha přenosu vzruchu mezi nervem a svalem v oblasti nervosvalové ploténky). Do roku 2021 by se testy měly dostat do třetí fáze.

UCB hodlá za Ra Pharmaceuticals částečně zaplatit z vlastních zdrojů, částečně z úvěru, který poskytnou BNP Paribas Fortis a Bank of America Merrill Lynch. Akvizice, kterou vedení obou společností schválila jednomyslně, by měla být vypořádána do konce prvního čtvrtletí příštího roku.

Petr Musil