Pacient v pohybu. Lokalizační a identifikační elektronický systém, odhalí v reálném čase, kde se zrovna v prostorách fakultní nemocnice nachází. Ilustrační foto: health.mil

Vědci v nemocnici v Ostravě monitorují pohyb pacientů

Vědecký tým z Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava pomáhá ve Fakultní nemocnici Ostrava monitorovat pohyb pacientů. Díky svým měřením jsou vědci schopni přesně určit čas, který pacient strávil v konkrétních místnostech. Data se pak dále zpracovávají a měla by nemocnici pomoci v logistice i při zajištění větší bezpečnosti pacientů. Novinářům to dnes řekla mluvčí univerzity Petra Halíková.

 

Vědci ve spolupráci s nemocnicí a soukromou firmou vyvinuli lokalizační a identifikační elektronický systém, který monitoruje pohyb pacientů v prostorách fakultní nemocnice v reálném čase. Lokalizační systém využívá různých bezdrátových technologií, které se mohou použít v uzavřených prostorách.

„Náš systém využívá infračervené světlo, které umožňuje lokalizovat pacienta s přesností na místnost, avšak pro komunikaci s počítačem už kombinuje a využívá jinou technologii, radiofrekvenční komunikaci,“ uvedl člen řešitelského týmu Tomáš Urbanczyk.

Vědci nyní systém využívají u pacientů urgentního příjmu. Kromě informací o jejich pohybu ale systém dokáže s pomocí zdravotnického personálu zachytit a dále zaznamenat i různé změny zdravotního stavu pacientů. „Jedná se o situace, které mohou nastat během ošetření pacienta. Například, že se mu přitížilo nebo dostal záchvat nebo ho převezli z urgentního příjmu na oddělení,“ podotkl Urbanczyk.

Pracovníci na urgentním příjmu tak mohou sledovat průběh pacientova ošetření. „Při záchraně lidského života hrají hlavní roli minuty, někdy i sekundy. Je to prioritní veličina a díky našemu zařízení je čas důsledně sledován,“ uvedl Urbanczyk.

Systém už vědci z Katedry kybernetiky a biomedicínského inženýrství testovali u více než 400 pacientů. Získaná data by měla pomoci zkvalitnit logistiku i napomoci modernizaci zdravotnické dokumentace. Podle odborníků lze systém využít i na jiných odděleních.

-čtk-