Počet případů dětské obrny, která zasahuje nervovou soustavu a často zanechává trvalé následky v podobě paralýzy, se od roku 1988 celkově snížil o 99 procent. Foto: Flickr/CDC Global

WHO oznámila vymýcení třetího typu viru dětské obrny

Světová zdravotnická organizace (WHO) včera oznámila, že díky globální očkovací kampani byl vymýcen další typ nebezpečného viru přenosné dětské obrny. Podle ní jde o „milník pro lidstvo“, protože nebezpečí nákazy jediným zbývajícím typem polioviru už hrozí jen v několika asijských zemích. Počet případů dětské obrny, která zasahuje nervovou soustavu a často zanechává trvalé následky v podobě paralýzy, se od roku 1988 celkově snížil o 99 procent.

 

„Vymýcení polioviru třetího typu je obrovským mezníkem na cestě ke světu bez obrny, nesmíme teď ale polevit,“ uvedla Matshidiso Moetiová, která v rámci WHO zodpovídá za oblast Afriky.

Dětská obrna je virové infekční onemocnění, které bylo díky očkování v západním světě vymýceno už před půlstoletím. V zemích třetího světa ale kvůli nákaze každoročně umíraly nebo zůstávaly ochrnuty desetitisíce dětí. Virus obrny se dělí na tři typy, z nichž ten druhého typu byl vymýcen už v roce 2015. Komise WHO nyní oznámila vymýcení třetího typu obrny.

Nákaza prvním typem viru se nyní omezuje zejména na Afghánistán a Pákistán, kde letos zaznamenali 88 nových případů. Minulý měsíc ovšem první dva nové případy dětské obrny po 20 letech nahlásily i Filipíny, kde nyní úřady plánují celostátní očkovací kampaň.

V někdejším Československu byla obrna vymýcena už v roce 1960, děti jsou nyní proti ní povinně očkovány v rámci takzvané hexavakcíny.

-čtk-