Univerzitní nemocnice NHS v Norwichi musela v závěru roku zavřít čtyři lůžka na oddělení intenzivní péče, protože nemá dostatek sester. Foto: koláž ZD

V Anglii zavírají lůžka intenzivní péče. Nemají sestry

Anglická Národní zdravotní služba (NHS) má tradičně v období vánočních svátků problémy (psali jsme např. zde, zde či zde). Tuto sezónu se ovšem k přetlaku nemocných a omezenému fungování sociálních služeb přidává další faktor: kvůli nedostatku zdravotníků musí některé nemocnice uzavírat postele na jednotkách intenzivní péče. Ještě více se tak prohlubuje kritická situace, kdy na podzim devět z deseti ředitelů tamních nemocnic uvedlo, že personální deficit může vážně poškodit zdraví pacientů.

 

Univerzitní nemocnice NHS v Norwichi musela v závěru roku zavřít čtyři lůžka na oddělení intenzivní péče, protože nemá dostatek sester. Podle deníku The Guardian o tom vedení Norfolk and Norwich university hospital rozhodlo v pondělí s tím, že by mělo jít o dočasné opatření – ovšem v době, kdy řádí chřipka a další viry, které přivádějí do nemocnic zvýšený počet lidí se závažnými dýchacími problémy.

„Bylo přijato rozhodnutí ode dneška dočasně zavřít lůžka intenzivní péče a zredukovat jejich počet na našem oddělení intenzivní péče na 20, protože počet sester není dostatečný pro udržení chodu oddělení,“ vysvětlilo v mailu vedení nemocnice lékařům. „Dočasně jsme zredukovali počet postelí intenzivní péče na oddělení z 24 na 20, abychom dodrželi národní personální standardy pro intenzivní péči. Během této doby budou prostory určené pro tato lůžka využita pro běžné pacienty z chirurgie. Aktivně pracujeme na doplnění specializovaného personálu, abychom čtyři lůžka mohli otevřít, jakmile to bude možné,“ uvádí mluvčí nemocnice.

Norwichská nemocnice se potýká se závažnými problémy posledních několik týdnů. Jedna z hlavních nemocnic NHS byla v prosinci tak přetížená, že sdělila lékařům, aby dělali při léčbě „ta nejméně nebezpečná rozhodnutí“. „Chceme, abyste věděli, že trust vás bude podporovat při těžkých rozhodnutích, která mohou být ta nejméně nebezpečná, a oceníme vaši spolupráci v nadcházejících dnech. V našem trustu nyní čelíme dosud nejnáročnější situaci,“ sdělila nemocnice lékařům v době, kdy neměla volných 35 postelí pro pacienty, kteří byli přijati na pohotovosti a lékaři rozhodli o jejich hospitalizaci.

Pod velkým tlakem je nyní také Derriford hospital v Plymouthu, které přibývá pacientů s chřipkou a norovirem způsobujícím střevní chřipku. V pondělí tak zařízení odstartovalo den s 104 procentní naplněností a s černou výstrahou, která se vyhlašuje, pokud je nemocnice pod velkým tlakem a nezvládá poskytovat komplexní péči.

Náročné Vánoce měli také v nemocnici v Southendu. „Nepříliš překvapivě jsme se ráno dostali do kritické situace kvůli vysokému počtu přijatých pacientů, pro které jsme neměli postel,“ napsalo zaměstnancům spolu s poděkováním za službu o Vánocích vedení southendské nemocnice. „Situace na pohotovosti denně není bezpečná kvůli tomu, že tam není místo pro pacienty čekající na nemocniční lůžko. To vede k tomu, že nemáme kde přijmout nové pacienty, včetně těch, které veze záchranka s resuscitací,“ popsal jeden z lékařů nemocnice.

Podle prezidentky Společnosti akutní medicíny Sue Crosslandové je částečným viníkem za přetížení zdravotního systému oslabení sociální péče během svátků. „Každý trust poskytující akutní péči, který znám, trpí poptávkou po postelích, které jsou plné. To vytváří tlak na pohotovosti, kterým hrozí ucpání, a akutní péči, která se snaží absorbovat tok pacientů do nemocnice. Poptávka po hospitalizacích je zdrcující, ale pacienti se skoro nehýbou kvůli menší dostupnosti sociálních služeb přes prodloužené svátky. Pacienti jsou nemocní, mnozí potřebují hospitalizaci, ale postele jsou obsazené jak nemocnými, tak těmi, kdo čekají na sociální péči,“ poukazuje Crosslandová.

Problémy nastávají i přesto, že se nemocnice na zimu připravují, včetně toho, že zřizují „eskalační“ oddělení, v nichž dohlížejí na pacienty, v přízemích instalují dočasná přenosná oddělení nebo platí za pacienty, kteří mají být propuštěni do pečovatelského domova.

„Nemocnice mají více lůžek než loni touto dobou, ale chřipka a norovirus dále tlačí na NHS v době, kdy se stará o více lidí než kdykoliv předtím. NHS už letos poskytla péči na pohotovostech milionu lidí navíc v porovnání s rokem předchozím, a v tomto opravdu napjatém čase je velmi důležité, aby veřejnost těžce pracujícímu personálu pomohla a nechala se očkovat proti chřipce, v urgentních případech používala tísňovou linku NHS a online služby a u méně závažných onemocnění navštívila místní lékárnu dříve, než se jim přitíží,“ apelovala v úterý NHS.

Dlouhé čekání na pohotovosti i pozdě poskytnutá onkologická péče

Lůžka intenzivní péče uzavřená v tom nejkritičtějším období roku a černé výstrahy jsou dalším příkladem nedostatku personálu v anglické NHS. Ta má totiž v tuto chvíli neobsazených kolem sta tisíc míst – chybí jí 43 tisíc sester a 10 tisíc lékařů. Podle devíti z deseti manažerů NHS byl tak v listopadu personální podstav napříč systémem natolik závažný, že může poškozovat zdraví pacientů. Podle průzkumu Konfederace NHS obavy ze zhoršujícího se stavu služeb vyslovilo celkem 131 výkonných ředitelů, předsedů a ředitelů NHS trustů v Anglii.

„Vedoucí pracovníci ve zdravotnictví jsou velmi znepokojeni, jak se bude systém schopen vypořádat s poptávkou – navzdory tomu, že zdravotníci ve frontových liniích léčí víc pacientů než kdy dřív. Je velmi reálné, že se budou objevovat mezery ve směnách a že pacienti nedostanou kvalitu péče, jakou potřebují, protože trusty NHS nemají potřebný personál,“ konstatuje výkonný ředitel Konfederace NHS Niall Dickson.

Podle čísel NHS zveřejněných v listopadu musel v posledním měsíci jeden z šesti pacientů čekat na pohotovosti více než čtyři hodiny, což je vůbec nejvíc od doby, co se údaje od roku 2004 sledují. Na pohotovostech v nemocnicích pak musel více než čtyři hodiny čekat jeden ze čtyř pacientů. V říjnu se nemocnicím nepodařilo naplnit ani stanovené čekací doby na onkologickou péči či plánované operace, rekordní počty pacientů navíc musely čekat na vozících na uvolnění postele. Podle údajů z loňského léta tak byli pacienti s péčí NHS spokojeni nejméně za deset let.

Ke zhoršující se situaci přispělo nastavení důchodového systému NHS, kvůli kterému lékaři slouží méně služeb, aby se vyhnuli daňové pasti dosahující až do výše sta tisíc liber. Počty odsloužených hodin si tak snížilo 34 procent lékařů a 39 procent se vzdalo nebo zmenšilo úvazek své práce ve vedoucích pozicích NHS.

-mk-