VZP vypracovala plány připravenosti na hospodaření v podmínkách ekonomické recese s různými variantami vývoje. Foto: koláž ZD

VZP by podle prvních odhadů měla mít v příštím roce záporné saldo příjmů a nákladů ve výši pět miliard

Všeobecná zdravotní pojišťovna vypracovala plány, jak postupovat, pokud začne zpomalovat ekonomika. Že by k tomu mohlo v dohledné době dojít, přitom naznačuje růst výběru pojistného, který byl v závěru roku oproti pololetí nižší o více než dvě procenta. Zatím ale nejde o trend – ten by měly ukázat až čísla z prvních měsíců tohoto roku. Každopádně však VZP už nyní s blížícím se startem dohodovacího řízení pro příští rok počítá s tím, že v roce 2021 bude mít záporné saldo pět miliard korun.

 

Správní rada se včera seznámila s plánem připravenosti VZP na hospodaření v podmínkách ekonomické recese s různými variantami vývoje. „Pro rok 2020 a 2021 problém nevidíme, připravujeme se ale na to, že jsme součástí regionu, kde nejsme lídři vývoje a některé důvody by na nás mohly dopadnout. Jsme tedy připraveni na snížené výběry pojistného či nižší odvody, nicméně by to pro pojištěnce VZP dle odhadu neměl být problém ani v roce 2022,“ vysvětluje předsedkyně správní rady Věra Adámková.

Vedení pojišťovny přitom předložilo tři varianty vývoje modelující, co by se dělo, kdyby se ekonomický vývoj zpomalil. „Cílem bylo ukázat, že management má nástroje pro případné ochlazení ekonomiky, je to tedy ukázka, jak bychom reagovali v případě poklesu. Nástroje jsme rozdělili do stránky příjmové a nákladové. Na stránce příjmové již dnes celou řadu opatření plně realizujeme. Trvale pracujeme na zvýšení efektivity výběru pojistného, práci s pohledávkami, ať už je to dlužné pojistné nebo penále, nebo na řízení příjmů z přerozdělení. Pak jsou tu nástroje podléhající vnějším rozhodnutím bez ohledu na manažerské rozhodnutí, jako je navýšení platby za státní pojištěnce nebo jakékoliv další zásahy do systému odvodů. Náklady jsme rozdělili na část základního fondu, kde jde o kroky v oblasti aktivní lékové politiky či řízení a restrukturalizace sítě, kdy se snažíme hledat efektivní modely pro průchod klienta systémem a snažíme se popisovat, jakým způsobem se mají naši partneři starat o chronicky nemocné a tím i vytvářet podmínky pro snižování nákladů. A pak jsme se zaměřili na provozní výdaje, kde chceme v letošním roce uspořit do pěti procent z již redukovaného rozpočtu. Každoročně investujeme přes miliardu korun z provozu do základního fondu na zdravotní péči. Ambice do budoucna je zvýšit efektivitu řízení nemovitého majetku, osobních nákladů či agend souvisejících s nákupy služeb a energií,“ popisuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

První známky mírného zpomalení už jsou přitom vidět na nárůstu výběru pojistného, zatím ale ještě nelze hovořit o trendu – ten by se měl ukázat během následujícího měsíce až dvou. V prvním pololetí loňského činil nárůst 8,4 procenta, ve třetím čtvrtletí pak mírně poklesl na 8,1 procenta. K dalšímu snížení došlo v říjnu a listopadu, kdy v říjnu vzrostlo pojistné o 6,4 procenta a v listopadu o 5,6 procenta. Poslední, prosincová čísla jsou trochu vyšší, pojistné rostlo o 5,9 procenta. To je také navýšení, s nímž oproti očekávané skutečnosti roku 2019 počítá zdravotně pojistný plán pro letošní rok.

„Zásadní ale budou čísla za leden, kdy se ukáže, zda zaměstnavatelé třeba jen nepřeložili výplaty benefitů zaměstnancům na lednový termín. Až číselná řada tří měsíců roku 2019 a jeden až dva měsíce roku 2020 bude vypovídající pro stanovení trendu,“ vysvětluje Zdeněk Kabátek.

Už nyní se pak pojišťovna chystá na jednání o úhradách pro příští rok. „Dalším bodem dnešního jednání správní rady byl mandát pro dohodovací řízení pro rok 2021. Je to poprvé, kdy se k tomuto správní rada vyjadřovala. Podkladem pro řízení jsou odhady pro rok 2021, týká se to odhadu mzdového nárůstu z listopadové makroekonomické predikce ministerstva financí a také odhadů mandatorních výdajů VZP. Realistická, pozitivní vize předpokládá dvouprocentní nárůst nákladů. Saldo příjmů a nákladů by pak bylo minus pět miliard, což by zatím VZP bez problémů pokryla. Uvidíme ale, jak se bude vyvíjet makroekonomika,“ uvádí Věra Adámková.

VZP se chystá na nákupy IT

Dalším bodem, kterým se včera správní rada zabývala, byly návrhy na realizace zakázek. Jenou z nich je drobná výpočetní technika na čtyři roky, další návrh serverové infrastruktury s rámcovou smlouvou na tři roky. „Na pracovní skupině pro investice proběhla velmi intenzivní diskuze a došlo ke zpřísnění podmínek, protože to bude provedeno za použití elektronické aukce,“ říká předsedkyně Adámková s tím, že u obou zakázek bylo schváleno zahájení.

Intenzivně se včera řešila také finanční náročnost budování nového informačního systému, kde vedení pojišťovny dostalo úkol seznámit za dva měsíce radu s dlouhodobým řešením, které by bylo ekonomicky nejvýhodnější, pochopitelně za zachování všech zákonných podmínek včetně bezpečnosti dat.

VZP měla k poslednímu prosinci na běžném účtu základního fondu 20,1 miliardy, rezervní fond byl naplněn do výše 16 miliard. Předběžný výsledek hospodaření za uplynulý rok činí 4,6 miliardy, zatímco zdravotně-pojistný plán uváděl 0,9 miliardy. Celkové příjmy do základního fondu dosáhly 198,7 miliardy, což je 102,1 zdravotně-pojistného plánu (výběr pojistného tvořil 140,2 miliardy, příjmy z přerozdělení 55,9 miliardy). Výdaje se vyšplhaly na 194,1 miliardy, tedy 100,2 procenta plánu, přičemž náklady na zdravotní služby dosáhly 186,5 miliardy. Čerpání z provozního fondu tvořilo 4,1 miliardy, což je 94 procent plánu.

-mk-