VZP z fondu prevence loni vyplatila rekordní částku přes 500 milionů korun, což je o třetinu více než v roce 2018. Foto: koláž ZD

VZP nabízí letos z fondu prevence 820 milionů, loni klienti vyčerpali rekordní půl miliardy

Všeobecná zdravotní pojišťovna v loňském roce vyplatila v rámci fondu prevence o třetinu více než v roce 2018, přičemž počet žádostí vzrostl o čtvrtinu. Letos pak na prevenci vyčlenila 820 milionů, což je oproti tomu, co se vyčerpalo loni, nárůst o více než 60 procent. Vedle navýšení některých příspěvků pro své klienty přichystala i novinky, například příspěvek na zubní hygienu pro dárce krve nebo na zakoupení či zapůjčení přístroje na monitoring dechu u nejmenších dětí.

 

„Loni jsme vyplatili z fondu prevence rekordní částku přes 500 milionů korun, což je o třetinu více než v roce 2018 a dokonce o více než 40 procent více než v roce 2017. Naši klienti si přišli celkem pro téměř 750 tisíc příspěvků, což je o čtvrtinu více než v roce 2018. V roce 2019 jsme totiž zvýšili částky některých příspěvků,“ uvádí náměstkyně VZP pro služby klientům Petra Pevná s tím, že z peněz vyčleněných loni na prevenci bylo vyčerpáno zhruba 76 procent.

Příčin toho, že o příspěvky žádá více lidí, je přitom podle Pevné několik. Vedle spolupráce pojišťovny s lékaři a pacientskými sdruženími, kteří příspěvky dále propagují, pomáhají také kampaně a informace na sociálních sítích. „Jakmile odbor komunikace vypustí post na Instagramu ohledně příspěvku na očkování, okamžitě další týden vidíme nárůst čerpání,“ dodává Pevná.

Pro letošní rok má VZP připraveno pro klienty z fondu prevence 820 milionů, tedy o 64 procent více, než se vyčerpalo v loňském roce. Příspěvky lze vyřídit buď na pobočce, nebo korespondenční cestou. Oproti letům předchozím není nutné, aby byl doklad na proplacení vystaven v daném kalendářním roce, nesmí být ale starší tří měsíců.

K novinkám, které pojišťovna pro tento rok přichystala, patří dva příspěvky pro dárce krve – až 500 korun na rehabilitace pro neaktivní dárce a až 1000 korun na dentální hygienu pro aktivní dárce. Vedle toho VZP i letos nabídne příspěvek zavedený loni v září v návaznosti na vyhláškou dané zrušení tisícikorunového příspěvku u paruk pro onkologické pacienty. Lidem, kteří se léčí s rakovinou, tak VZP nabízí příspěvek na paruku do výše 2000 korun.

Vedle toho pojišťovna navyšuje několik dalších příspěvků. Nastávající maminky mohou získat až 3000 korun (oproti loňským 2000), stejnou částku mohou získat také novorozenci s porodní váhou do 1500 gramů a zmínění dárci krve (2000 na rehabilitaci a 1000 na dentální hygienu). Vedle toho se o 200 korun na 700 korun zvyšuje příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě a až 500 korun mohou získat ženy, které se rozhodnou pro preventivní ultrazvukové nebo mamografické vyšetření prsu.

Právě zmíněný příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě je zároveň pro klienty vůbec nejatraktivnějším, takže pojišťovna musela loni požádat správní radu o převod prostředků z jiného programu. Loni si tak o tento příspěvek zažádalo přes 135 tisíc lidí, kteří dostali vyplaceno skoro 68 milionů. S navýšením příspěvku pak VZP doufá, že zájem ještě zvýší.

Pojišťovna ovšem přispívá i na široké spektrum dalších očkování od chřipky (až 200 korun) po meningokoka B (až 2500 korun), který je druhým nejžádanějším příspěvkem na očkování. Klienti zároveň mohou žádat o příspěvek na neomezený počet očkování, které pojišťovna v jejich věkové skupině nabízí. Celkem tak loni VZP v rámci více než 235 tisíc žádostí proplatila 143 milionů, což je o 45 milionů více než rok předtím.

„Loni i letos se chystáme očkování promovat v rámci našich kampaní, protože to může vést k vyššímu povědomí o očkování a jeho propagaci,“ dodává Pevná. Zájem se podle ní daří zvyšovat také díky dobré spolupráci se sdružením praktických dětských lékařů, které se snaží příspěvky propagovat.

Jedněmi z nejaktivnějších žadatelů jsou maminky

Jednou z nejžádanějších skupin příspěvků jsou pohybové aktivity v rámci programu na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Zde VZP nabízí až 500 korun na plavání kojenců a dětem od jednoho roku do 18 let až 1000 korun na jakoukoliv organizovanou sportovní činnost, sportovní prohlídku nebo úhradu startovného. Oproti loňskému roku tak pojišťovna sloučila dva pětistovkové příspěvky na školní a mimoškolní sportovní činnost s tím, že nyní toto nerozlišuje. Vedle toho pak VZP přispívá na pohyb částkou až 500 korun také dospělým a seniorům. Do programu pak spadá i příspěvek až 2500 korun na odvykání kouření. Celkem přitom o příspěvek na kardiovaskulární prevenci zažádalo skoro 355 tisíc pojištěnců VZP, kteří dostali vyplaceno 175 milionů korun.

Skupinou, která je v čerpání příspěvků asi nejaktivnější, jsou maminky (včetně těch nastávajících). Těhotným a ženám do roka od porodu přitom VZP v rámci skoro 64 tisíc žádostí vyplatila téměř 70 milionů korun. Největší zájem byl o příspěvek na prvotrimestrální screening, o který zažádalo přes 35 tisíc žen. Vedle toho pak maminkám pojišťovna přispívá ještě na dentální hygienu, předporodní kurzy, pohybovou aktivitu, pomůcky ke kojení a služby laktačních poradkyň. Novinkou je příspěvek na zakoupení nebo zapůjčení přístroje na monitoring dechu, který vychází z poptávky klientů.

Velmi výrazně se pak loni povedlo zvýšit zájem o příspěvek na prevenci cukrovky, o který si loni zažádalo 7300 lidí, což je o 230 procent více než v roce předchozím (v roce 2017 o příspěvek zažádalo 3700 lidí a v roce 2018 přes 4200 lidí). Loni tak byla vyplacena částka ve výši skoro 6,6 milionu korun. VZP přitom nabízí až 1000 korun na pomůcky pro diabetiky či přístrojové ošetření nohou erudovanou pedikérkou. „Počet čerpání se meziročně zdvojnásobil, což přičítám i tomu, že jsme začali spolupracovat s oblastními sdruženími diabetiků. Více tak tento příspěvek dáváme do terénu na vědomí právě díky občanským sdružením,“ vysvětluje Petra Pevná.

Další skupinou, kde se loni povedlo zvýšit zájem o čerpání, jsou dárci krve. Těm bylo proplaceno skoro 44 tisíc příspěvků v hodnotě téměř 43 milionů korun. O rok dříve si zažádalo necelých 25 tisíc lidí, kteří dostali skoro 23 milionů korun.

O komplexní onkologické prohlídky je menší zájem, než se čekalo

Dlouhodobě bezkonkurenčním příspěvkem, který nabízí pouze VZP, je 6000 korun ročně na bezlepkovou dietu dětem do 18 let, případně studentům do 26 let s celiakií. Vedle toho pojišťovna v návaznosti na výzvu ministerstva zdravotnictví zavedla příspěvek 10 tisíc korun na nízkobílkovinnou dietu pro děti a studenty s diagnózou dědičného metabolického onemocnění. Loni bylo v rámci více než 12 tisíc žádostí na diety vyplaceno přes 36 milionů korun, což je o 4,5 milionu korun více než rok předtím. O příspěvek na nízkobílkovinnou dietu přitom zažádalo 120 mladých pojištěnců, což znamená více než třetinu všech diagnostikovaných v dané věkové skupině (VZP jich má pacientů v dané věkové skupině tři stovky).

Pojišťovna nezapomíná ani na prevenci onkologických onemocnění, kde proplatila téměř 30 tisíc žádostí za 14 milionů korun. Kromě zmíněného příspěvku nákup paruky a na vyšetření prsu, který nyní mohou čerpat ženy už od 25 let, nabízí pojišťovna až 500 korun na vyšetření znamének. Doposud nedoceněnou pak zůstává možnost čerpat až 3000 korun na komplexní onkologickou prohlídku pro lidi nad 35 let.

„Tady jsme čekali zájem vyšší, takže to letos budeme propagovat více. Na druhou stranu komplexní onkologickou prohlídku je možno provést jen v komplexních onkologických centrech, a záleží i na aktivitě daného KOC, jakým způsobem se k tomu staví. Nejvyšší čerpání je v Masarykově onkologickém ústavu, kde jsou teď objednací lhůty na duben,“ přibližuje Petra Pevná. „Zároveň jde o věc, kterou nelze změnit z měsíce na měsíc. Je to postupný vývoj a pracoviště si to musí osahat,“ dodává mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

A na závěr evergreen VZP v podobě ozdravných pobytů u moře Mořský koník. Na třítýdenní pobyt u Černého more v Bulharsku přidá pojišťovna dětem od 7 do 16 let s chronickým onemocněním dvě třetiny ceny. Letos by takto mělo vyjet 1500 dětí, kapacity jsou už ale navzdory tomu, že přihlašování je možno teprve od 15. ledna, skoro plné. Včera měla pojišťovna 1239 přihlášek, které zaplnily 2., 3. a 4. turnus; volné jsou ještě kapacity na konci června a na začátku září.

Pojišťovna se přitom snaží své příspěvky nastavovat tak, aby nebyly samoúčelné. „Každý benefit má svůj preventivní charakter – neuplácíme klienty tak, abychom jim dávali požitky nebo bezúčelné příspěvky. K čerpání klienty motivujeme výší příspěvků,“ vysvětluje Pevná. „Preventivní programy, které nabízíme, jsou výhodné i pro nás – člověk neonemocní a finanční prostředky zbudou na léčbu někoho jiného,“ dodává Vlastimil Sršeň.

Michaela Koubová