Chrudimská nemocnice. Foto: chrudim.nempk.cz

Nemocnice Pardubického kraje zaplatí rodině čtyři miliony

Společnost Nemocnice Pardubického kraje se dohodla na smíru se 14 pozůstalými, kteří zažalovali Chrudimskou nemocnici za to, že zdravotníci neposkytli dostatečnou péči jejich dědečkovi, Sedmdesátiletý muž pak na následky zranění zemřel v Pardubické nemocnici. Příbuzní chtěli devět milionů korun, nakonec se s nemocnicí dohodli na čtyřech, uvedl včera deník Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj.

V říjnu 2015 spadl muž ve Skutči ze žebříku, podle spisu mu lékaři v Chrudimi neudělali dostatečná vyšetření a poslali jej domů. Za dva dny se jeho stav výrazně zhoršil, záchranáři ho opět vezli do Chrudimské nemocnice. Ačkoli špatně chodil, vyšetření, které by prokázalo příčiny mužových zhoršujících se obtíží, nikdo neudělal. Z nemocnice jej v pozdním odpoledni na vozíku vyvezli z nemocnice ven se slovy, ať si sežene odvoz domů, uvádí spis. Následující den už jej záchranka vezla rovnou do Pardubické nemocnice. Tehdy byl stav muže velmi vážný, vůbec se nemohl hýbat. CT vyšetření ukázalo masivní krvácení do mozku, 1. prosince 2015 muž zemřel. Příbuzní požadovali původně devět milionů korun, nakonec se s nemocnicí dohodli na čtyřech, uvedl včera deník Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj.

Společnost Nemocnice Pardubického kraje čelí i dalším žalobám. V případu Adama Vyčítala, který krvácel po operaci mandlí, policie obvinila ze zanedbání péče nejen lékařku a dvě zdravotní sestry, ale i nemocnici. Rodina požaduje 22 milionů korun. V jiném případu kvůli včasnému nepodání antibiotik po porodu malé Leontýnky zůstanou dívce doživotní následky. Rodina chce po nemocnici rovněž 22 milionů korun.

-čtk-