Jedním z důvodů, proč se Japonsko dosud vyhýbá kritickému stavu, může být brzké zavedení základních opatření. Na konci ledna se již v mnoha japonských kancelářích a obchodech objevila dezinfekce, zvýšil se počet prodaných masek. Foto: Pixabay

Bloomberg: Jak se Japonsku podařilo zvítězit nad pandemií?

Japonsko bylo jednou z prvních zemí mimo Čínu, kde se objevila nákaza nového typu koronaviru, o prvním potvrzeném pozitivním testu japonské úřady informovaly v půlce ledna. Země od té doby eviduje 923 potvrzených případů nákazy, což z ní činí jednu z nejméně zasažených rozvinutých zemí. Odborníci si však nejsou jistí, jak se Japonsku nad pandemií podařilo vyhrát – a podle některých ho krize teprve čeká, píše agentura Bloomberg.

 

Je jasné, že za dosavadním zamezením šíření nákazy nestojí přísná opatření. Na rozdíl od drastických kroků, jež přijala Čína či některé evropské státy, totiž Japonsko pohyb obyvatel zásadně neomezilo. Kromě uzavřených škol se pro většinu Japonců každodenní život příliš nezměnil – tokijské vlaky jsou během dopravní špičky přeplněné jako vždy a restaurace zůstávají otevřené.

Podle kritiků však za zdánlivě dobrými výsledky stojí nedostatečné testování, které může být motivováno snahou nezrušit olympijské hry, jež se mají za několik měsíců v Tokiu konat. Více než 120milionové Japonsko dosud nechalo otestovat přes 15.000 lidí, což je zhruba o 95 procent méně než sousední Jižní Korea.

I kdyby však japonské úřady skutečný počet případy podhodnotily, tamní nemocnice nezaznamenaly zvýšený příliv pacientů se zápalem plic, podotýká Bloomberg. To by naznačovalo, že situace není o moc vážnější, než ukazují čísla.

Jedním z důvodů, proč se Japonsko dosud vyhýbá kritickému stavu, může být brzké zavedení základních opatření. Na konci ledna se již v mnoha japonských kancelářích a obchodech objevila dezinfekce, zvýšil se počet prodaných masek. A některé doporučené hygienické návyky jsou zakořeněné už v japonské kultuře, připomíná Bloomberg. Japonci se příliš často neobjímají ani si netřesou rukou. Lidé si také myjí ruce mnohem častěji, než obyvatelé evropských zemí.

Za posledních sedm týdnů také v Japonsku ubylo případů sezónní chřipky, což naznačuje, že si Japonci vzali základní opatření k srdci.

„Japonsko mělo štěstí v tom, že se pouze malý počet nakažených do země dostal ze zahraničí. Podle všeho se pak virus soustředil v omezené oblasti, a byl proto jednoduše kontrolovatelný,“ domnívá se americká spisovatelka Laurie Garrettová, která se specializuje na zdravotnická témata.

Kontrola ohnisek nemoci může být příčinou úspěchu i podle Kendžiho Šibuji z londýnské King’s College. Je však také možné, že Japonsko některá z těchto ohnisek dosud neobjevilo a dramatický nárůst případů teprve přijde, dodává Šibuja, podle kterého musí Japonsko zvýšit rozsah testování.

Virus v Japonsku nejvíce zasáhl severní ostrov Hokkaidó, počet nových případů se tam ovšem zpomalil natolik, že regionální vláda rozhodla o zrušení nouzového stavu, který vyhlásila na konci února. V hustě obydleném Tokiu je pouze 0,0008 procent z dosud potvrzených případů. Do těch japonské úřady nepočítají pasažéry a posádku výletní lodi Diamond Princess, obřího plavidla s více než 3700 osobami na palubě, které dlouhou dobu kotvilo v karanténě u Jokohamy a na němž bylo mnoho infikovaných.

-čtk-