Dnes by mělo být distribuováno 60.000 respirátorů na odběrová místa v každém kraji, s dalšími 290.000 počítá ministerstvo zdravotnictví příští týden. Foto: Pixnio

Ministr: V pátek bude 60 tisíc respirátorů, 290 tisíc příští týden

Prvních 60.000 respirátorů se bude na odběrová místa v každém kraji distribuovat v pátek. S dalšími 290.000 počítá ministerstvo zdravotnictví příští týden. Na tiskové konferenci to včera řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zejména menší nemocnice, lékárníci, zubaři a praktičtí lékaři si stěžovali, že ochranných pomůcek nemají dostatek. Ministerstvo objednává také roušky, sady na zrychlené testování a plicní ventilátory.

 

Ministerstvo pořídí také dalších 200.000 sad pro rychlejší testování, které se v současné době používají k testování lidí přijíždějících přes hranice do ČR. Trvá 29 minut. „Nejsou snadno sehnatelné v EU, tak jsme se obrátili na Izrael. Nemají ale zatím schválené použití, proto je objednáme v Číně,“ řekl náměstek Roman Prymula. Prvních 100.000 by mělo být k dispozici v pondělí, armáda pro ně podle něj vypraví speciální letadlo.

„Je jich zhruba 1,5 tuny, kapacita letadla je 3,5 tuny,“ uvedl Prymula. Jeho zbývající kapacity při letu z Číny zaplní také první část dodávky z objednaných 20 milionů obyčejných roušek, takzvaných ústenek. Rozdělovat se budou primárně zdravotnickému personálu, aby chránily před nákazou pacienty. „Pokud zbude nějaká kapacita jsme připraveni je nabídnout i širší veřejnosti,“ řekl ministr v reakci na opatření Slovenska, kde se mají roušky lidem rozdávat. Podle náměstka Prymuly je s ohledem na vývoj v ostatních zemích potřeba počítat i s možností, že se začnou ve velkém nosit na veřejnosti.

„Roušek je poměrně velká nabídka, ale šroubují se ceny. V současné době jsme je schopni nakupovat za zhruba 11 korun za kus,“ řekl Prymula. Výrobní kapacity v Číně jsou podle něj dostatečné, jedna továrna jich produkuje miliony denně. Před začátkem epidemie stály třeba i 50 haléřů kus.

Vojenský speciál letěl do Číny počátkem března. Na jeho palubě byla tehdy česká humanitární pomoc Číně, která obsahovala mimo jiné 43.000 roušek a respirátorů, 6800 ochranných oděvů a více než 780.000 párů rukavic. Část pomoci se do letadla nevešla a čínská strana posléze oznámila, že netrvá na transportu a věnovala je zpět Česku.

Ministerstvo počítá s dodávkami respirátorů v řádech statisíců příští týden a dalších zhruba 60.000 až 70.000 v dalších týdnech. „S kraji bylo dohodnuto, že v každém kraji vznikne jedno odběrové místo, do kterého počínaje zítřkem budou postupně dodávány respirátory tak, jak se nám bude dařit je objednávat,“ řekl náměstek ministra Filip Vrubel.

Někteří dodavatelé je podle něj dodají na 14 odběrových míst v krajích a tři v Praze, další je předají v Praze a přepravu do krajů zajistí ministerstvo. „Kraje by si s ohledem na své krajské krizové plány a v souladu s kaskádou priorit, které jim byly doporučeny, měly rozdělit dodané zásoby mezi své poskytovatele zdravotní péče,“ dodal Vrubel.

V Česku bylo včera 112 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Za včerejšek tak přibylo 18 nových nakažených. Alespoň jeden nemocný je už v každém kraji. Ministr zdravotnictví médiím řekl, že tři z případů jsou závažnější.

-čtk-