Ministr Adam Vojtěch potřebuje staré dobré antimalarikum nasadit do boje s koronavirem. Foto: Tomáš Cikrt

Ministr zdravotnictví omezil předepisování a vydávání léku Plaquenil, potřebuje ho na boj s koronavirem

Lékem, který je potenciálně účinný proti COVID-19, o němž dnes hovořil v České televizi šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula, ale nechtěl ho jmenovat, je přípravek s obsahem chlorochinu. V Česku se prodává na základě vystavení lékařského předpisu pod názvem Plaquenil. Ministr zdravotnictví Adama Vojtěch omezil mimořádným opatřením předepisování  Plaquenilu pouze na přesně vyjmenované lékařské odbornosti. Ostatní lékaři nesmějí tento lék předepsat a lékárníci na základě jejich předpisu ho nesmějí vydat. Zákaz se vztahuje také na všechny veterinární lékaře.

 

 

Nařízení ministra nabývá účinnosti dnešní 18 hodinou. Mezi lékaři, kteří mohou Plaquenil předepisovat zůstávají lékaři odborností alergologie a klinická imunologie, dermatovenerologie, infekční lékařství nebo revmatologie, dětská dermatovenerologie, dětská revmatologie nebo korektivní dermatologie. Tito lékaři se ale musejí držet indikací uvedených v SPC (souhrn údajů o přípravku) a nesmí lék předepisovat na dobu delší než 2 měsíce, více než 2 balení. Pokud tyto náležitosti lékaři nesplní, nesmí lék lékárník vydat.

Chlorochin je lék proti malárii, který osvědčil také při léčbě revmatologických a kožních onemocnění. Je vhodný u  lupus erythematodes, zánětlivého onemocnění kloubů (revmatoidní artritidy), chronického zánětu kloubů u mladistvých (chronické juvenilní artritidy) a onemocnění na podkladě zvýšené citlivosti kůže na sluneční světlo (fotodermatóza).

V posledních dnech začali chlorochin podávat pacientům s COVID-19 ve Francii, Švédsku, či USA. Údajně způsobuje v napadených buňkách takovou reakci, která koronaviru zkomplikuje množení a další šíření.

-cik-