Pouze respirátory třídy FFP3 mají smysl jako ochrana před velice nepatrnými viry. Foto: Wikipedia

Nemocnice by měly zprvu dostat zhruba 200.000 respirátorů

V první dodávce centrálně nakoupených respirátorů kvůli koronaviru by jich mělo být zhruba 200.000 pro nemocnice a praktické lékaře. Na včerejší tiskové konference po jednání vlády, která nákup schválila, to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lékaři a nemocnice by měli respirátory třídy FFP3, jejichž vývoz je v současnosti zakázán, obdržet do konce týdne.

„Již v pátek jsme zavezli 3.200 respirátorů do nemocnic, které měly akutní nedostatek. Ty jsou dnes zabezpečeny na určitý čas,“ řekl Vojtěch. Jde například o pražské Thomayerovu nemocnici a Nemocnici Na Bulovce a Fakultní nemocnici Plzeň. Na respirátory bude vypsána zakázka ve formě jednacího řízení bez uveřejnění, podle posledních informací by nemocnice, infekční kliniky a praktičtí lékaři měli do konce týdne, pravděpodobně v pátek, obdržet přes 200.000 respirátorů, uvedl ministr.

Ministerstvo podle Vojtěcha čeká na informace od krajů týkající se distribučních míst. Praktičtí lékaři a poskytovatelé zdravotnické pomoci v terénu si tam budou moci následně respirátory vyzvednout.

„Bude to platit stát z peněz ze státního rozpočtu, následně budeme v dalších týdnech objednávat maximální možné dodávky od jednotlivých výrobců. Jsou to výrobci čeští, se kterými máme v tomto směru dohodu,“ řekl Vojtěch. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) doplnila, že je připravena uvolnit peníze z vládní rozpočtové rezervy.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že vláda vyhověla jeho žádosti a stejný mechanismus umožnila i ministerstvu vnitra. „V případě potřeby dodávek ochranných přostředků pro příslušníky Integrovaného záchranného systému může ministerstvo vnitra postupovat stejným způsobem jako ministerstvo zdravotnictví,“ poznamenal.

V neděli Vojtěch uvedl, že počítá s tím, že vláda zajistí respirátory i pro sociální zařízení. Kdy by domovy pro seniory a další služby mohly ochranné pomůcky dostat, neupřesnil.

Počet nakažených v České republice se včera zvýšil na 36, testy potvrdily infekci u čtyř dalších lidí. Jedním z nich je zhruba dvanáctiletý chlapec, který má rodinnou vazbu s jiným nakaženým, který se předtím vrátil z Itálie.

-čtk-