Omezení volného pohybu v ČR, které má bránit šíření nového typu koronaviru, vláda opětovně prodloužila, a to do 11. dubna. Foto: archiv

Pandemie koronaviru: přehled hlavních událostí uplynulého dne

Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl podle údajů ministerstva zdravotnictví k včerejšímu večeru na 2956. Celkem bylo v Česku provedeno podle dosud zveřejněných údajů 43.498 testů na koronavirus. Zemřelo zatím 23 lidí s nemocí COVID-19, vyléčených je 25 lidí. Mezi zemřelými, kteří byli nakažení novým typem koronaviru, byly čtyři seniorky z domova důchodců v pražské Michli. Čtvrtá žena, která se narodilo v roce 1929, zemřela v noci na pondělí. Nákaza COVID-19 nebyla příčinou jejího úmrtí, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Jaké další hlavní události přinesl další den s pandemií COVID-19 u nás a ve světě uvádí přehled ČTK.

 

Omezení volného pohybu v ČR, které má bránit šíření nového typu koronaviru, vláda opětovně prodloužila, a to do 11. dubna. Dosud platilo do 1. dubna. Vláda prodloužila do 11. dubna i zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Také restaurace zůstanou uzavřené do 11. dubna.

Zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který platí od 19. března, se nově nebude vztahovat na děti do dvou let věku a řidiče, kteří jsou v motorovém vozidle sami.

Do povinné dvoutýdenní karantény bude muset s výjimkami každý, kdo se vrátí do České republiky. Na pondělním zasedání to schválila vláda. Dosud se povinnost karantény týkala pouze lidí vracejících se z 19 rizikových zemí.

Vláda schválila změnu v čele Ústředního krizového štábu, který řídí kroky proti šíření epidemie koronaviru. Po epidemiologovi Romanu Prymulovi převzal jeho vedení s okamžikem schválení ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Prymula se nadále bude věnovat projektu tzv. chytré karantény.

Vláda zřídí Centrální řídící tým COVID-19. Půjde o poradní orgán vlády, do čela vláda jmenovala Romana Prymulu. Bude mít na starosti projekt chytré karantény, přípravu nemocnic, otázku léků, laboratoří či zabezpečení lůžek.

Ministerstvo obrany objedná ochranné pomůcky proti koronaviru přes alianční agenturu NSPA. Na první objednávku vyčlení asi 54 milionů korun.

Do ČR by mělo tento týden přiletět více než deset letadel s ochrannými pomůckami z Číny. Většinu letů zajistí China Eastern, dvakrát přiletí i Ruslan.

V nemocnicích kvůli koronaviru pomáhá asi 2000 mediků, jde o dobrovolníky. Dle studentského koordinátora je jich dost a není třeba, aby je řídil stát.

Ministerstvo zahraničí zajistilo od 18. března návrat do vlasti pomocí speciálních letadel a autobusů pro 4100 Čechů, kteří kvůli epidemii koronaviru uvízli v zahraničí. Pro další tisíce lidí vyjednalo výjimku, na základě které mohli odletět ze země, v níž se zdržovali, do Česka. Diplomacie nabídla volná místa ve speciálních letadlech i občanům jiných zemí EU.

Ze zahraničí

Ve Vietnamu se vyléčil Čech, který tam byl v lékařské péči po pozitivním nálezu na koronavirus. Byl propuštěn z nemocnice a plánuje se vrátit do ČR.

Nákaza koronavirem se v Itálii prokázala už u více než 100.000 lidí. Od neděle zemřelo 812 pacientů, celkem je v zemi 11.591 obětí, oznámily úřady. V nejhůře zasaženém italském regionu tak zemřelo už 6818 osob.

Počet nakažených koronavirem ve Španělsku překročil 85.000, což je už více než v Číně. Počet obětí ve Španělsku vzrostl za den o 812 na 7340.

Ve Francii už zemřelo přes 3024 hospitalizovaných lidí s koronavirem. Za posledních 24 hodin přibylo zemřelých pacientů 418, což je největší denní nárůst od začátku epidemie. Francie je celosvětově čtvrtou zemí, v níž počet obětí pandemie překročil hranici 3000, připomněla agentura Reuters.

v USA se nákaza potvrdila u více než 143.000 lidí, což je výrazně více než v kterékoli jiné zemi světa, přes 2400 pozitivně testovaných pacientů už umřelo. Prezident USA Donald Trump na nedělní tiskové konferenci řekl, že nejvíce úmrtí na COVID-19 se v zemi čeká za dva týdny.

Počet úmrtí lidí nakažených koronavirem se v Británii vyšplhal na 1408, za 24 hodin údaj narostl o 180 obětí nemoci COVID-19. Je to méně než v předchozí bilanci, která uváděla 209 nových úmrtí, informovala dnes agentura Reuters.

V Nizozemsku stoupl počet nakažených koronavirem na 11.750, počet potvrzených onemocnění se zvýšil o 8,1 procenta. Oznámili to dnes místní zdravotníci. Od neděle je hlášeno 884 nových případů a 93 úmrtí, celkem nákaze podlehlo 864 lidí.

-čtk-