Naše sestry jsou v první linii a přitom nejsou chráněné ani obyčejnými ústenkami, uvedla předsedkyně Asociace domácí péče ČR Ludmila Kondelíková. Foto: Flickr

Roušky chybí také zdravotním sestrám v domácí péči. Stát má zájem o nanomateriál z Liberce

Podle Asociace domácí péče ČR roušky nechybí jen nemocnicím a zařízením sociální péče, ale také zdravotním sestrám, které jezdí k pacientům domů. Přitom většina jejich klientů patří do skupiny těch nejvíce ohrožených – nemocných seniorů. Stát chce mezitím nedostatek roušek řešit i za pomoci  nanomateriálu z Liberce. Roušky z něj má šít soukromá firma.

Roušky chybí také zdravotním sestrám v domácí péči. A ty nemohou ordinovat e-mailem jako lékaři, napsala premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) Asociace domácí péče ČR. Roušky sice nechání stoprocentně před nákazou novým typem koronaviru, ale zabrání tomu, aby ho nakažený šířil do okolí., lidé proto nosí šály nebo doma ušité roušky.

„Naše sestry, které jsou v první linii, podávají infuze, aplikují injekce, ošetřují defekty, starají se o onkologicky nemocné a přicházejí do styku i s rodinnými příslušníky nejsou chráněné ani obyčejnými ústenkami,“ uvedla předsedkyně Asociace Ludmila Kondelíková. Ministerstvo zdravotnictví ani pražský magistrát podle ní nejsou schopné poskytnout adekvátní informace o tom, kdy budou roušky pro sestry v domácí péči dostupné. Nákaza však hrozí oboustranná, jak sester, tak pacientů. A mezi těmi jsou většinou nemocní senioři, kteří jsou komplikacemi a vážným průběhem nemoci nejvíc ohrožení.

Ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera vyzvali, aby si všichni lidé na veřejnosti kvůli šíření koronaviru zakryli ústa a nos. Na trhu ale jednorázové ústenky nejsou. Lze však použít šálu nebo šátek. Podle Hamáčka je cokoli lepší než nic. Přiznal, že je roušek nedostatek, stát je proto chce dovézt.

Pomůže nanomateriál z Liberce

Mezitím stát spolu s dalšími soukromými subjekty projevil zájem o nanomateriál na roušky, který vyrábějí na Technické univerzitě Liberec (TUL). Univerzita je v oblasti výroby nanotextilií průkopníkem, v současné době vyrábí roušky pro Liberecký kraj a desítky kusů už dodala také Krajské nemocnici Liberec. Dalším odběratelům se nebrání, výrobní kapacity nového stroje jsou ale omezené, řekl včera ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

„Zástupci ministerstev projevili zájem o výchozí textilii s nanovlákny. Návrh byl takový, že bychom dodávali tuto základní matrici a stát by materiál předal soukromé firmě, která by z ní nechala šít roušky ve svých zahraničních provozech,“ řekl po včerejším jednání v Praze rektor univerzity Miroslav Brzezina. Nové zařízení univerzity, kde nanomateriál vyrábějí, dokáže ale vyprodukovat jen omezené množství nanovrstvy. „Je to jen na několik málo tisíc kusů denně,“ dodal rektor.

Nanomateriál vyrábí vědci novou technologií na zcela novém stroji metodou elektrostatického zvlákňování střídavým elektrickým proudem, který je na fakultě strojní v provozu jen pár dní. Výroba materiálu pro nanoroušky je tak zároveň jeho testovacím provozem. Zasedací místnost Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL se změnila v šicí dílnu. U vlastních šicích strojů se střídá dvacet až třicet zaměstnanců univerzity, kteří sešijí vrstvy k sobě tak, aby byl nanomateriál uvnitř roušky, přišijí tkalouny a všijí drátek, kterým lze obemknout roušku kolem nosu.

„Šili jsme i teď o víkendu, střídáme se tady tak, aby nás také z bezpečnostně-zdravotních důvodů nebylo v jedné místnosti mnoho,“ řekla Jana Melicheríková, která jinak pracuje jako laboratorní technik. „Šít umím a ušít tento typ roušky je navíc snadné, je to ten nejjednodušší typ roušky, na čínský způsob,“ doplnila další z šiček – Eva Kuželová Košťáková z katedry chemie. Roušky, ať už ušité na univerzitě nebo u externích spolupracovníků, se v laboratořích sterilizují ozonem nebo horkým vzduchem. Původně to mělo být jen pro univerzitu, zájem je ale podle Pirkla obrovský.

Látkové roušky nechrání svého nositele před nákazou novým typem koronaviru, zabrání ale nakaženým šířit virus. Na ušití jedné roušky je podle základního návodu potřeba bavlněná látka o rozměrech 20 krát 20 centimetrů a čtyři provázky nebo tkalouny o délce 40 centimetrů nebo dva o dvojnásobné délce.

Česko měla včera večer 344 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, první tři lidé se vyléčili, většina je v domácí karanténě a má velmi mírné příznaky. Za včerejšek přibylo 46 nových případů. Provedeno bylo dosud 5.068 testů. U více než poloviny případů (54 procent) hygienici neznají místo nákazy, skoro 29 procent pacientů se nakazilo v zahraničí, 17 procent v Česku. Tři pacienti jsou ve vážném stavu, nově přibyla pacientka narozená v roce 1943. Všichni jsou ve stabilizovaném stavu, řekl Adam Vojtěch.

-red-