Vše uhradíme. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek (uprostřed) a předseda představenstva Pojišťovny VZP Robert Kareš (vlevo). Foto: HS

VZP garantuje úhradu veškeré péče související s COVID-19

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) je připravena uhradit veškerou zdravotní péči poskytnutou v souvislosti se šířením viru COVID-19. Stejně tak bude Pojišťovna VZP (PVZP) hradit lékařům ušlý zisk v případě karantény nebo uzavřeni ambulance.

„Jsme připraveni hradit veškeré náklady na zdravotní péči poskytnutou v souvislosti se šířením koronaviru v České republice,“ řekl novinářům včera ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Pojišťovna podle něj už v současné době upravuje úhradové mechanismy tak, aby reflektovaly reálnou situaci v oblasti poskytování zdravotní péče a vládou přijatá mimořádná opatření. Týká se to například převozů infekčních pacientů, zajištění laboratorních kapacit nebo poskytování akutní lůžkové péče. Standardně je hrazeno i poskytování konzultací po telefonu nebo online.

VZP očekává, že náklady na péči v souvislosti s šířením viru COVID-19 vzrostou. „Jsme připraveni nastartovat opatření, která eliminují případné ekonomické dopady šíření viru,“ uvedl Kabátek. Podle něj má pojišťovna dostatečné zdroje, aby udržela systém stabilní i díky rezervám z předchozích let. Mimořádný vývoj zohlední také v nastavení úhrad péče v příštím roce.

PVZP bude hradit ušlý zisk

Pojišťovna VZP je dceřinou společností VZP, která poskytuje soukromé pojištění, například cestovní, úrazové, domácnosti, odpovědnosti, ale také podnikatelů nebo zdravotní pojištění cizinců. Podle předsedy jejího představenstva Roberta Kareše bude PVZP lékařům a ambulancím hradit ušlý zisk v případě karantény, v případě nakažení virem COVID-19 nebo v případě uzavření ambulance v důsledku zásahu vyšší moci.

Pokud budou klienti PVZP při cestách v zahraničí respektovat opatření vlády a ministerstev, bude jim pojišťovna hradit zdravotní péči čerpanou v důsledku šíření viru COVID-19. To platí i pro hotelové ubytování nad tři dny, které garantují cestovní kanceláře, při nařízení karantény. „Budeme jim vracet pojistné v případě vracení zájezdů a také 50 procent storno poplatků při zrušení zájezdu,“ řekl novinářům Kareš.

V Česku zůstává k dnešnímu ránu 94 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, během noci počet infikovaných nestoupl. Onemocnění se už objevilo ve všech 14 krajích, nejvíc je jich v Praze – 48. Vyplývá to z aktuálních informací ministerstva zdravotnictví a vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra Adama Vojtěcha (za ANO) na twitteru. Testy dosud absolvovalo 1816 lidí.

-sed-