Svět má k dispozici řadu léků, které byly původně vyvinuté pro léčbu jiných nemocí, ale dají se jako podpůrné využít i proti covid-19. Foto: Torange.biz

Některé léky pro léčbu covid-19 by mohly být velmi levné, ukazují studie

Svět má k dispozici řadu léků, které byly původně vyvinuté pro léčbu jiných nemocí, ale dají se jako podpůrné využít i proti covid-19. Navíc se mohou vyrábět mimořádně lacino, čímž by se výrazně zvýšila jejich dostupnost i v ekonomicky méně vyspělých zemích.

 

Podle deníku Financial Times lze většinu z nich dodávat na trh v cenovém rozpětí od jednoho do třiceti dolarů za jeden léčebný cyklus, tedy za pětadvacet až 750 korun. V mnoha případech by tak jeden den léčby stál méně než jeden dolar, a to všechno při zajištění alespoň minimální ziskovosti. Vyplývá to hned z několika studií, na které deník upozornil.

Roche, AbbVie nebo Gilead

Výzkumníci například spočítali, že denní dávka experimentálního léku remdesivir společnosti Gilead Sciences, který byl původně vyvinut pro léčbu eboly, může stát pouhých 93 centů. Švýcarská farmaceutická skupina Roche zase může podle analýzy publikované v časopise Journal of Virus Eradication dodávat na trh lék Esbriet za 1,09 dolaru (něco přes 27 korun) na den. Esbriet se přitom používá primárně při léčbě idiopatické plicní fibrózy.

V souvislosti nemocí covid-19 se také určitá účinnost přisuzuje účinné látce hydroxychlorochin, která se už desítky let používá při léčbě malárie. V současné době probíhá hned několik testů, nicméně už dnes se dá říci, že by denní dávka této látky vyšla přibližně na osm centů (kolem dvou korun). Podobně vědci zkoumali další léky, které mají potenciál proti covid-19 pomoci, včetně například Actemry (revmatická artritida) od Roche nebo léky pro tlumení viru HIV z dílny společnosti AbbVie.

„Krása alternativního využití těchto léků tkví v tom, že je můžete jen sundat z poličky a hned je obrazně řečeno poslat do práce. Navíc máme k dispozici prostředky, jak je vyrábět pro mnoho lidí. Co nyní potřebujeme, je navýšit dodávky účinných látek pro výrobní provozy,“ uvedl Andrew Hill, jeden ze spoluautorů studie a výzkumný pracovník Liverpoolské univerzity.

Společnost Gilead se ale proti výsledkům publikované analýzy ohradila. „Nesouhlasíme se závěry této studie, protože náklady na výrobu remdesiviru nezachycuje správně. Považujeme za důležité říci, že Gilead poskytuje remdesivir pro experimentální léčbu zcela zdarma,“ uvedli zástupci společnosti Gilead pro portál Statnews.com.

Zrušte patentové bariéry, vyzývají vědci

Vědci rovněž doporučují, aby se léky, u nichž se v rámci klinických testů podařilo prokázat účinnost, vyráběly tak, aby byly dostupné po celém světě, a to za cenu, která bude blízko výrobním nákladům. Zároveň by produkce těchto léků měla být zajištěna nejméně třemi různými firmami, aby se rozložilo riziko výpadků jednotlivých provozů. Současně vědci vyzývají ke zrušení veškerých patentových bariér nebo plnému zpřístupnění databází vzniklých v rámci klinických testů.

Podle autorů studie rovněž existují mechanismy, programy a plány pro výrobu i distribuci, což by mohlo dostupnost podpůrných léčiv ještě více rozšířit. Patří sem například Světový fond boje proti AIDS, tuberkulóze a malárii nebo PEPFAR – US President´s Emergency Plan for AIDS Relief. Tyto programy už dnes zajišťují, aby léky na závažné nemoci jako AIDS, malárii nebo tuberkulózu byly dostupné i v zemích, které jsou podstatně méně hospodářsky rozvinuté než vyspělé tržní ekonomiky západního střihu.

Světová zdravotnická organizace jen před několika dny podpořila myšlenku na vytvoření jakéhosi fondu, do kterého by na dobrovolné bázi přispívali jak běžní lidé, tak výrobci nejen finančními prostředky, ale také svými patenty, daty z klinických testů a dalšími informacemi, které by vedly k uspíšení vývoje léků proti covid-19 nebo vakcíny proti viru SARS-CoV-2, který chorobu covid-19 způsobuje.

Odhadované náklady na léčbu covid-19

 

Lék Odhad nákladů na terapeutický cyklus (v USD) Odhad nákladů na léčbu za jeden den (v USD)
remdesivir

9

0,93

Favipiravir

20

1,45

Lopinavir/ritonavir

4

0,28

Hydroxychlorochin

1

0,08

Chlorochin

0,3

0,02

Azithromycin

1,4

0,1

Sofosbuvir/daclatasvir

5

0,39

Pirfenidon

31

1,09

Zdroj: Andrew Hill, et al.: Minimum costs to manufacture new treatments for COVID-19. Journal of Virus Eradication 2020.

Petr Musil