Policisté zabavili celkem 1900 gramů tablet léku Cirrus, více jak 5000 kusů. Foto: Policie ČR

Pašování léků z Polska nezastavily ani uzavřené hranice

Ani zavřené hranice nezastavily pašování léků z Polska využívaných k výrobě drog. Před týdnem zadrželi policisté nedaleko česko-polské hranice v Oldřichově na Hranicích na Liberecku auto s dvojicí, která vezla bezmála dva kilogramy tablet, z nichž by se dalo vyrobit přibližně 354 gramů pervitinu. O případu informovala policejní mluvčí Libereckého kraje Vladimíra Šrýtrová.

V pátek 17. dubna zhruba hodinu po půlnoci zaregistrovala hlídka z obvodního oddělení z Hrádku nad Nisou spolu s celníky v Oldřichově Mitsubishi, které projíždělo směrem k česko-polské hranici. Když zhruba o půl hodiny později projíždělo auto obcí v opačném směru, rozhodli se ho zkontrolovat. Ve voze cestovali muž a žena. U té při kontrole příručního zavazadla policisté objevili dva igelitové sáčky s více než 5000 vyloupanými tabletami léku Cirrus, který obsahuje pseudoefedrin.

„Řidiče policisté podrobili orientačnímu testu na drogy, jehož výsledek byl pozitivní na pervitin a marihuanu,“ řekla Šrýtrová. Policisté muži zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz. Oba pasažéři skončili na obvodním oddělení v Hrádku nad Nisou. Jednání řidiče – řízení motorového vozidla pod vlivem návykové látky, řeší jako přestupek. Pětačtyřicetiletá žena z Chomutovska, která tvrdila, že léky našla ležet u lesa, skončila v policejní cele a byla obviněna z výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Hrozí jí až deset let vězení, stíhána je na svobodě.

-čtk-