Hospodářský výsledek VZP zřejmě letos bude minus 23 miliardy, oznámili její zástupci. Foto: MK

Propad příjmů VZP bude letos zřejmě 18 miliard, kvůli covid-19 pojišťovna také zruší Mořského koníka

Díky navýšení plateb za státní pojištěnce by VZP měla mít propad příjmů ve výši 18 miliard místo 31, které avizovala minulý měsíc. Údaj změnilo ohlášené navýšení plateb za státní pojištěnce. Číslo vychází z predikce, dosavadní údaje za březen zatím dopad pandemie covid-19 příliš neodrážejí. Pojišťovna také s největší pravděpodobností zruší letošní turnusy ozdravných pobytů pro děti Mořský koník. Po včerejším jednání správní rady to řekli zástupci pojišťovny.

 

„Odhadovaný dopad v příjmové stránce je bohužel výpadek 18 miliard, očekávaný hospodářský výsledek pak je minus 23 miliardy. Všeobecná zdravotní pojišťovna v rámci svých možností bude směřovat všechny rezervní věci a možnosti virtuálních přesunů k zabezpečení péče pro pojištěnce VZP, aby zdravotnická zařízení, která ji poskytují, měla jistotu úhrady,“ uvádí předsedkyně správní rady Věra Adámková (za ANO). „VZP je v rámci svých vnitřních možností připravena provést v legislativních mezích cokoliv pro zajištění péče pro naše klienty,“ dodává.

„Predikce odhadovaného dopadu covid na příjmové straně je ve výši minus 18,16 miliardy, v tom už je ale samozřejmě započtena kompenzace zvýšení plateb za státní pojištěnce,“ doplňuje člen správní rady Miloslav Janulík (za Ano). Připomeňme, že minulý měsíc správní rada kalkulovala s propadem příjmů o 31 miliard (psali jsme zde), v minulém týdnu ovšem sněmovna odsouhlasila zvýšení plateb za státní pojištěnce od června o 500 korun a od ledna příštího roku o dalších 200 korun měsíčně (více zde).

Zatímco v prvních dvou měsících tohoto roku odpovídaly příjmy a výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny zdravotně-pojistnému plánu, v březnu zaznamenala pojišťovna dle očekávání pokles v příjmech. „Březen již vykazuje výpadky, jak je to dáno pandemií covid-19. Jsou tam tedy dopady, které jsou dány vnějšími vlivy, nikoliv působením Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ upřesňuje předsedkyně Adámková.

Ke konci března reportovala VZP konečný zůstatek na běžném účtu ve výši 20,8 miliardy korun, a to bez evidence závazků po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům. Základní fond zdravotního pojištění má očekávaný výsledek hospodaření za leden až březen minus 50 milionů. Příjmy činily 50,9 miliardy korun, což je 24,2 procenta zdravotně-pojistného plánu, výběr pojistného po přerozdělení byl 24,1 procenta (loni šlo o 24,9 procenta zdravotně-pojistného plánu). „Je vidět, že se dopad začíná projevovat, ale ještě ne výrazně,“ konstatuje Miloslav Janulík. Rozbor celkových dopadů covid-19 pak bude součástí samostatného materiálu. „Nyní je to velmi předčasné,“ doplňuje Janulík.

Celkové čerpání ze základního fondu zdravotního pojištění dosáhlo 50,9 miliardy, tedy 23,6 procenta zdravotně-pojistného plánu. Náklady na zdravotní služby jsou očekávány ve výši 48,8 miliardy (23,6 procenta, zatímco loni to bylo 23,9 procenta). Rezervní fond je naplněn do výše 2,7 miliardy, čerpání z provozního fondu zatím činilo 861 milionů (18,2 procenta plánu).

Mořský koník by byl komplikovaný z medicínských důvodů i cestě do ciziny

V souvislosti s pandemií covid-19 chce také VZP přistoupit ke zrušení letošních turnusů ozdravných pobytů pro děti Mořských koník. „V této sezóně je víceméně nerealizovatelný. Jednak je to zahraniční pobyt, takže dodnes nevíme opatření, která by bylo nutné splnit, musíme ale dbát i na to, aby tito klienti VZP byli v bezpečí, a to nejen fyzickém, ale i zdravotním. To bude předmětem všech dalších jednání, protože se hledá optimální cesta, jakým způsobem tento dětský letní pobyt vyhodnotit,“ načrtává profesorka Adámková.

„Není to jen o rozhodnutí zahraničního partnera, jestli bude nebo nebude cestování, ale je tu i rozhodnutí medicínské – odesíláme tam ještě nemocné děti, u kterých je reakce na možnou infekci pravděpodobně větší. Mořský koník je tedy věc, která si myslím, že se v letošním roce neodehraje a bude se muset nasmlouvat na roky 2021 a 22,“ osvětluje místopředseda správní rady Bohuslav Svoboda.

Ve věci prevence covid-19 pak chce pojišťovna vyhodnocovat data známá z epidemiologických studií a podle nich chce provádět proaktivní kroky.

Na společném zasedání správní a dozorčí rady se pak včera projednávala také výroční zpráva za rok 2019. „Byly splněny všechny náležitosti, tedy zdravotně-pojistný plán, fond prevence, rezervní fond a tak dále, takže tu nebyly zásadní připomínky. Od členů dozorčí rady bylo vyzdviženo, že bedlivě sledovali zejména ekonomickou část a některá opatření přijatá v průběhu roku vedla k výraznému racionálnímu vynakládání prostředků například v IT technologiích,“ shrnuje Věra Adámková s tím, že správní rada výroční zprávu odsouhlasila.

Rada se také zabývala návrhem na zajištění informačního systému, k němuž byla zřízena pracovní komise. Systém pochopitelně musí splňovat všechna bezpečnostní opatření, velkou změnu by měl prodělat systém pro OSVČ.

-mk-