V ČR narůstá počet vyléčených pacientů s covid-19. Zdroj: MZČR, ÚZIS

Covid-19 odeznívá, stát se zaměří na ohniska a některé profese. Vojtěch připravuje kampaň na zvýšení proočkovanosti proti chřipce

Epidemie nemoci covid-19 v Česku odeznívá, dosavadní rozvolňování plošných omezení se na vývoji negativně neprojevilo. Hygienici se proto nyní zaměří na lokální ohniska a rizikové profese. Nákaza se teď nejvíc šíří na Karvinsku mezi zaměstnanci Dolu Darkov a jejich příbuznými, několik lokálních ohnisek je v Praze. Ministerstvo zdravotnictví pracuje na přípravě doporučeného postupu pro léčbu pacientů s covidem-19 a připravuje kampaň na podporu podzimního očkování proti chřipce, aby se zamezilo souběhu chřipkové a koronavirové epidemie. A ministr zdravotnictví Adam Vojtech potvrdil, že od pondělí budou moci Češi venku své roušky konečně odložit.

„Jsme čtrnáct dní po masivním uvolnění opatření 11. května. Epidemiologická situace nezaznamenává žádné negativní trendy, uvolnění se na křivce negativně neprojevila. Stále platí teze, že Česká republika zvládla celou situaci velmi dobře,“ oznámil včera novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Chtěl bych v této souvislosti poprosit pacienty, aby se nebáli a šli zpět ke svým lékařům a do nemocnic. Situace je klidná a je nutné, aby pacienti přestali z obav před nákazou odkládat nejen plánované zákroky, ale i preventivní prohlídky a skríningy,“ dodal ministr.

Zdroj: MZČR, ÚZIS

K včerejšímu dni se nákaza podle prezentovaných dat potvrdila u 8.721 nakažených, narůstá však podíl vyléčených, jejichž počet přesáhl 6.000 a tvoří již 66 procent z celkového počtu nakažených. Více než 100 nakažených na 100.000 obyvatel je již jen ve 13 okresech ze 76. Klesá i počet hospitalizovaných na současných 150, což je silný indikátor odeznívající epidemie, stejně jako podíl úmrtí na zhruba 3,5 procenta. Obětí jsou dosud přes tři stovky. Na konci května odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 9.430 potvrzených případů covid-19.

Zdroj: MZČR, ÚZIS

Seniorů nad 65 let je podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška mezi nakaženými stabilně asi pětina, 11 procent je starších 75 let, což podle něj dokazuje, že ochrana zranitelných skupin zafungovala. „Věk samotný však není rizikovým faktorem, velmi záleží na zdravotním stavu nakaženého,“ dodal Dušek.

Pokud se podaří řešit lokální ohniska, plošná opatření nebudou potřeba

Ve stávající situaci tak podle ministra i statistiků přestávají dávat smysl plošná opatření a predikce, pozornost je třeba zaměřit na lokální ohniska. V nemocnicích v Chebu a Mariánských lázních, kde dokonce muselo zdravotnickému personálu vypomoci i 16 vojáků české armády, a na Domažlicku se již situace stabilizovala, jak potvrdila novinářům hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Denní přírůstek nakažených v českém příhraničí je podle ní srovnatelný se situací v sousedním Německu.

Současné ohnisko se přesunulo na Karvinsko do dolu OKD Darkov, kde bylo včera 132 nakažených horníků a jejich kontaktů, převážně rodinných příslušníků. „Intenzivně se na tom pracuje, je to lokalizováno. I řešení je lokální, nikoliv plošné,“ popsal ministr Vojtěch. Včera začaly v Darkově další plošné testy, do pondělí chtějí hygienici odebrat vzorky zhruba 1.600 lidem. Nárůst počtu nakažených čekají hlavně v rodinách pozitivně testovaných havířů. S testováním pomohou čtyři vojenské mobilní týmy. Nakažení lidé zůstávají v izolaci a karanténě.

Problematičtější je také situace v Praze, kde je podle Vojtěcha několik menších ohnisek a nemoc se přenáší v komunitě, nemocných přibývá kolem 20 případů denně. „Je to signál pro občany Prahy, aby dodržovali nastavená hygienická pravidla,“ uvedl. S ohledem na to, že mezi ohnisky byly i dvě ubytovny, hygienici v Praze i Středočeském kraji se na ně více zaměří. „Budeme se snažit vyhledávat aktivně místa, kde se budou tito dělníci pohybovat. A kde se budou koncentrovat, budeme testovat,“ řekl ministr. Podle něj je možné kontrolovat i ve spolupráci s policií, jestli pozitivně testovaní dodržují nařízenou karanténu.

Ředitel Dušek v této souvislosti upozornil, že nelze již upínat pozornost na reprodukční číslo, které udává průměrný počet lidí, jež dál nakazí jeden pozitivně testovaný na covid-19, jako na věrohodný ukazatel epidemiologické situace v ČR. Bez ohnisek v Praze a na Karvinsku by jeho hodnota pro ČR bylo podle Duška 0,8, na druhou stranu v Praze samotné je vyšší – 1,13. Průměr pro celou zemi je pak 1,08. „Ohniska táhnou situaci v celé republice nahoru, ale celorepublikový průměr má z hlediska jednotlivých okresů či obcí velmi malou vypovídací hodnotu,“ vysvětlil Dušek. Proto je podle něj nyní naprosto zásadní podchytávat lokální šíření. Za tímto účelem buduje ÚZIS nový systém pro včasné rozpoznání rizikových trendů pro záchyt lokálních ohnisek infekce, který bude sledovat nejen aktuální čísla, ale i dlouhodobější charakter nárůstu v řádu dní. Kromě zranitelných skupin se chce zaměřit také na nemocnost covidem-19 v rizikových profesích. Vedle zdravotníků jde například o pracovníky v gastronomii či pohostinství, u nichž se nemoc projevila častěji. „Pokud se toto podaří, nebude již nutné aplikovat plošná opatření,“ prohlásil Dušek.

Obr: Skórovací systém pro hodnocení lokálního (regionálního) rizikového vývoje. Zdroj: MZČR, ÚZIS ČR

Vzniknou národní doporučení pro léčbu covid-19

Ministerstvo zdravotnictví v současné době pracuje na aktualizaci strategických dokumentů, jako je pandemický plán. „Myslím si, že je doba podívat se na tyto strategické dokumenty a kapacity systému intenzivní péče,“ uvedl ministr.

S ohledem na dosavadní klinické zkušenosti vzniká také jednotný národní doporučený postup pro léčbu pacientů s covid-19. Pro léčbu tuzemských pacientů, která vyžaduje většinou jejich souhlas, protože jde o experimentální léčbu, se používá většina léků, které se nasazují i v zahraničí. Nejvíc jich dostalo látku hydroxychlorochin, která byla podaná více než 660 lidem. Je součástí léků, které se používaly v minulosti jako antimalarikum a účinné je i na příznaky revmatoidní artritidy.

Ostatní léky dostalo méně pacientů. Americký lék remdesivir byl podaný čtyřem Čechům, stejně jako lék tolicizumab. Japonského léku na chřipku favipiravir stát nakoupil 80 dávek, na dodávku dalších 20, které dostane jako dar, se čeká. Zatím byl lék podaný 12 lidem. Nadějná je podle ministra léčba plazmou vyléčených pacientů (rekonvalescentní plazmou). „Podle nás je to jedna z velmi perspektivních druhů terapií,“ sdělil Adam Vojtěch. V ČR byla podána 19 lidem a kvůli jejímu dalšímu výzkumu se čeští lékaři spojili i s americkou Mayo Clinic.

Obr: Aplikovaná terapie pro covid-19. Zdroj: MZČR, ÚZIS

Podle Vojtěcha je také třeba před případnou druhou vlnou epidemie onemocnění covid-19 na podzim podpořit proočkovanost proti chřipce, která je v Česku každoročně velmi nízká. „Případný souběh dvou epidemií vnímáme jako velké riziko,“ prohlásil ministr. Chřipka i covid-19 mají podobné příznaky, takže bude složitější je odlišit, navíc komplikované případy chřipky budou v nemocnicích potřebovat stejná lůžka intenzivní péče s plicními ventilátory jako pacienti s vážným průběhem covid-19.  Pro srovnání – v letošní chřipkové sezoně bylo hospitalizováno na jednotkách intenzivní péče do poloviny dubna 298 osob (58 z nich zemřelo) a praktického lékaře vyhledá pravidelně během chřipkové sezóny s chřipkou či jinou akutní infekcí dýchacích cest zhruba milion Čechů. „Chceme spustit velkou kampaň na podporu proočkovanosti proti chřipce,“ slíbil ministr.

Roušky do konce června, s cestováním pomůže semafor

Zatím poslední velká vlna uvolňování restriktivních opatření zavedených kvůli šíření koronaviru čeká zemi v pondělí 25. května, kdy se otevřou restaurace, hotely, další provozovny či školy na prvním stupni. Venku pro lidi v aspoň dvoumetrových odstupech, nebo pokud budou jen se členy své domácnosti, přestane platit povinnost zakrývání nosu a úst. Další uvolnění bude záležet na vývoji epidemiologické situace. „Předpokládáme, že do června by byly povinné ve vnitřních prostorech, jako jsou třeba obchody, ale i v MHD. Pokud se bude situace zklidňovat, mohly by se roušky odložit na konci června,“ řekl Vojtěch novinářům.

Podle dřívějších vyjádření Rastislava Maďara, který je koordinátorem ministrovy pracovní skupiny pro zmírňování ochranných opatření, je mytí rukou, zachovávání rozestupů mezi lidmi a právě nošení roušek základní trojicí opatření, která v ČR umožnila epidemii zvládnout.

Začátkem června má ministerstvo zdravotnictví také zveřejnit seznam zemí, do kterých budou Češi moci cestovat bez testů na covid-19 po návratu. Bude vycházet z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a bude se zřejmě každý týden aktualizovat. Česko je podle Vojtěcha v hodnocení ECDC podle ministra mezi „zelenými“ zeměmi s nejnižší mírou rizika. Vyšší riziko je hodnoceno oranžovou barvou, nejvyšší červenou. „Seznam zemí bez testu máme připravený, ale nová data dostáváme každý den. Pokud všechno dobře půjde, bude představen na začátku června a od poloviny června by měl tento systém naběhnout,“ uvedl ministr.

Z politických jednání v posledních dnech vyplynulo, že od 15. června by se mohly i pro turisty otevřít české hranice se sousedy s výjimkou Polska. Bez karanténních opatření či testu na covid-19 by se z těchto zemí mohlo cestovat také do Maďarska. Od 26. května chce Česko otevřít naprostou většinu hraničních přechodů. Ze stálých kontrol by se přešlo na namátkové a policie by působila dál od hranic.

-sed-