Plánované zvýšení spotřební daně by mělo do rozpočtu přinést kolem dvou miliard korun ročně. Foto: pixabay.com

Ministerstvo financí navrhuje další zdražení cigaret

Spotřební daň u tabáku a cigaret by měla v letech 2021 až 2023 růst zhruba o pět procent ročně. Počítá s tím daňový balíček pro rok 2021, který předložilo ministerstvo financí vládě. Návrh, o němž včera informovalo ministerstvo financí, je k dispozici na vládních internetových stránkách.

Ministerstvo financí včera představilo svůj plán na další zvýšení spotřební daně u tabáku a cigaret. Do rozpočtu by to podle předběžných odhadů mělo přinést v roce 2021 navíc dvě miliardy korun a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023. Odhad počítá se změnou chování spotřebitelů, snížením celkového počtu spotřebitelů a s poklesem spotřeby tabákových výrobků. Zhruba o deset procent stoupla spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, již od letošního ledna.

Podle ministerstva plán na zdražování tabáku a cigaret odpovídá požadavku tabákového průmyslu na předvídatelnost. Z dřívějšího vyjádření tabákových firem pro ČTK vyplývá, že ministerstvo by mělo být kvůli skokovému zvýšení daně letos ve stanovování nových sazeb v dalších letech zdrženlivé. V opačném případě podle nich hrozí nárůst černého trhu. Dlouhodobý plán na zvyšování spotřební daně obecně vítají.

Návrh harmonogramu navýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků, surového tabáku a zahřívaných tabákových výrobků na období let 2021 – 2023. Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Podle ministerstva nelze předvídat, do jaké míry přenesou výrobci a dovozci tabákových komodit zvýšenou daňovou zátěž na konečného spotřebitele. „Celkový dopad zvýšení daně do ceny krabičky cigaret s dvaceti kusy by měl v případě cigaret zdaněných minimální sazbou daně činit 3-4 Kč (ročně), avšak není jasné, jakým způsobem bude daň promítnuta do ceny pro konečného spotřebitele, tedy zda bude v celé své výši přenesena na spotřebitele, nebo část zvýšené daňově zátěže ponese sám výrobce,“ uvádí se v materiálu.

Návrh je součástí širšího daňového balíčku pro rok 2021, který chce dále například zavést od příštího roku jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování tzv. stravenkový paušál. Obce by také měly mít nově možnost stanovovat místní koeficient u daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce. Balíček také počítá se zjednodušeným využíváním elektromobilů pro služební cesty, zavedením více pásem u stanovování kaucí pro distributory lihu podle objemu distribuovaného lihu nebo s osvobozením od místních poplatků například rodičů, kteří zůstanou v nemocnici s nemocným dítětem.

-sed-