í Roman Prymula zřejmě na konci května skončí ve funkci. Foto: Vláda.cz

Prymula skončí jako náměstek na konci května, jedná prý s Babišem

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zřejmě na konci května skončí ve funkci. Současně jedná s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o svém dalším angažmá. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera novinářům řekl, že o avizovaném odchodu svého náměstka se dozvěděl z médií, což považuje za zvláštní. S Prymulou o tom ještě osobně nemluvil. Prymula chtěl z ministerstva odejít už v březnu, k setrvání ho v době koronavirové epidemie podle jeho vyjádření přemluvil premiér.

 

„Předpokládám, že na ministerstvu skončí na konci května tak, jak avizuje. Ale zatím mě sám neinformoval. Myslím, že věci by se primárně měly řešit u stolu, ne přes média,“ řekl ministr. Byl by rád, kdyby epidemiolog Prymula s resortem dál externě spolupracoval jako odborník. Vojtěchův náměstek po vypuknutí epidemie v Česku řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu COVID-19, který má na starosti projekt chytré karantény, přípravu nemocnic, otázku léků, laboratoří či zabezpečení lůžek pro nakažené.

Prymula včera večer v televizi Nova potvrdil, že na odchodu z funkce ke konci května se domluvil s premiérem, s Vojtěchem o tomto termínu zatím nemluvil. Vztahy s ministrem zdravotnictví označil za „celkem vlažné“. Dosavadní rozhovory s Babišem o jeho novém působení zatím nejsou uzavřeny, nechtěl tedy říct, kam míří. Připustil ale, že by mohlo jít o nějaké vládní angažmá. „Nechci předbíhat, dokud to nebylo dohodnuto,“ dodal Prymula.

Ministr loni v dubnu nařídil všem náměstkům, aby získali bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné. Prymula ji měl získat do konce března, Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) mu ji zatím nevydal. „Všichni náměstci už ji od NBÚ mají, on ji nemá. Já nedokážu vyhodnotit proč,“ uvedl včera ministr.

Podle serveru SeznamZprávy náměstek řekl, že se na ministerstvu bojí jeho popularity. „Jsou to vyjádření, která se mi velmi těžko komentují. Prověrka pro všechny náměstky byla nařízena v dubnu 2019, tedy před více než rokem, kdy – při vší úctě k němu – ještě popularitě nečelil a neřešil tuto epidemii na denní bázi,“ řekl Vojtěch. Prověrky podle něj musí mít většina náměstků na ministerstvech, naopak resort zdravotnictví byl výjimkou s tím, že ji mít nemuseli.

Na místo náměstka pro zdravotní péči by ministerstvo muselo vypsat výběrové řízení podle služebního zákona. Prymula dříve řekl, že má dvě podmínky, za jejichž splnění na ministerstvu setrvá, ale neřekl jaké.

-čtk-