Funkcí hlavního hygienika je nyní pověřena ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. Foto: KHS Středočeského kraje

Stát vypsal výběrové řízení na funkci hlavního hygienika

Ministerstvo zdravotnictví včera vypsalo výběrové řízení na funkci hlavního hygienika. Předchozí hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou vláda odvolala v polovině března, krátce po začátku šíření koronaviru v Česku. Premiér Andrej Babiš (ANO) odvolání Gottvaldové tehdy zdůvodnil tím, že nezvládala svou práci. Funkce hlavního hygienika je spojena s pozicí náměstka ministra zdravotnictví pro řízení sekce ochrany a podpory veřejného zdraví. Funkcí hlavního hygienika je nyní pověřena ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová.

 

Zájemci o místo mohou podle podmínek tendru na webu ministerstva podávat žádosti do 1. června. Ministerstvo předpokládá, že nový hlavní hygienik nastoupí na své místo 1. července.

Ministerstvo v oznámení o vyhlášení výběrového řízení uvádí, že uchazeč musí splnit podmínky stanovené ve služebním předpisu státního tajemníka vydaném letos 24. dubna. Podle něj musí mít hlavní hygienik mimo jiné způsobilost k výkonu povolání lékaře. Bývalá hlavní hygienička Gottvaldová byla kritizována právě za to, že neměla lékařské vzdělání. Vystudovala na brněnské Masarykově univerzitě obor výživa člověka.

Vláda oznámila odvolání Gottvaldové 12. března. „Podle našeho paní hlavní hygienička nezvládla svoji práci a svoji pozici,“ řekl tehdy premiér Babiš. Hlasování kabinetu bylo podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jednomyslné.

-čtk-