Společník a ochránce. Foto: coronawarn.app

Angela Merkelová nabádá: Používejte korona-aplikaci, jde o cenného spolubojovníka ve válce s nákazou

Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu v pondělí rapidně stoupl. A spolu s ním také reprodukční koeficient, který udává počet lidí, které v průměru infikuje jeden nakažený. Německá vláda zatím neplánuje žádné plošné zpřísnění protiepidemických opatření s výjimkou identifikovaných ohnisek, jako například v okrese Gütersloh asi sto kilometrů severovýchodně od Dortmundu.

Spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU) vyzvala své německé spoluobčany, aby v co největší míře začali využívat novou aplikaci Corona-Warn-App, kterou vláda ve spolupráci s Institutem Roberta Kocha představila minulý týden. „Tato aplikace je důležitým pomocníkem, pokud jde o identifikaci a přerušení řetězců, kterými se koronavirová infekce šíří,“ uvedl deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na kancléřčin videovzkaz. „V čím větším počtu se zapojíte, tím větší přínos to bude mít pro nás všechny,“ dodala.

Společník a ochránce

Podle Merkelové se aplikace může stát „naším společníkem a ochráncem“. Bez technické pomoci jsou zdravotnické instituce stále závislé pouze na paměti lidí a jejich ochotě poskytovat informace o svých kontaktech. Merkelová zdůraznila, že ze všeho nejdůležitější je zabránit novým infekcím od samého počátku. To však závisí na chování lidí, na udržování čistoty, mytí rukou nebo nošení obličejové masky. Aplikace Corona-Warn-App se tak prakticky zařadila po bok těchto tradičních způsobů, jak infekci předcházet.

Angela Merkelová rovněž své spoluobčany ujistila, že aplikace pro trasování koronavirových kontaktů je důvěryhodná z hlediska zabezpečení osobních údajů a soukromí. Data jsou jednak důsledně šifrována, jednak nejsou shromažďována, nýbrž zůstávají uložena přímo v mobilním telefonu uživatele. Kromě toho je používání aplikace zcela dobrovolné. „Neexistuje žádná sankce za její nepoužívání, ale ani žádná odměna za její používání. Je to na každém z nás,“ doplnila Merkelová.

Kabinet Angely Merkelové také uznal kritiky, podle kterých korona-aplikace nefunguje na starších typech chytrých telefonů. „Samozřejmě bychom si přáli, aby aplikace mohla fungovat na všech typech smartphonů, jenže existují technické důvody, proti kterým politická vůle nic nezmůže,“ vysvětloval Steffen Seibert, mluvčí spolkového kabinetu.

Aplikace totiž používá nové technologie a bezpečnostní postupy, které starší smartphony nepodporují. Nicméně 85 procent smartphonů, které v současné době Němci aktivně používají, si s korona-aplikací poradí. Vývojáři přesto podle Seiberta souhlasili, že ještě znovu ověří, zda by bylo možné aplikaci přizpůsobit, aby mohla být využita v ještě širším měřítku. Dosud (tedy něco přes týden po představení aplikace) si aplikaci stáhlo téměř dvanáct milionů uživatelů.

Okresy na severovýchodě

Výzva Angely Merkelové přišla krátce poté, co byl v Německu zaznamenán prudký nárůst nově potvrzených případů koronavirové infekce. Na rozdíl od nástupu pandemie však jde o lokální ohniska a nárůst případů se týká téměř výlučně zaměstnanců masokombinátu Tönnies v Severním Porýní – Vestfálsku.

Zemská vláda v čele s Arminem Laschetem (CDU) vyhlásila v reakci karanténu na celý okres Gütersloh a také sousední okres Warendorf. Opatření jsou v tuto chvíli platná nejméně do konce června. Znovu tak bude omezen sociální kontakt, budou dočasně zakázány volnočasové aktivity v uzavřených prostorech, na veřejnosti se mohou shromažďovat pouze dva lidi z jedné domácnosti. Restaurační podniky sice uzavřeny nebudou, ale mohou do nich zajít opět jen lidé, kteří spolu žijí v jedné domácnosti. Lidé také nesmějí překročit hranice zmíněných okresů, jinak jim hrozí sankce.

Armin Laschet apeloval, aby lidé ze zmíněných okresů nebyli ostatními stigmatizováni. Uvedl při tom případ manželského páru z okresu Gütersloh, který trávil dovolenou na ostrově Usedom a po vyhlášení karantény byli místními požádáni, aby pobyt předčasně ukončili.

Laschet si také stěžoval, že ze strany společnosti Tönnies nebyla projevena dostatečná ochota ke spolupráci s úřady. Ty si tak musely vynutit zpřístupnění údajů o zaměstnancích. „Dostatečná spolupráce neexistovala, muselo přijít nařízení,“ uvedl ministerský předseda Severního Porýní – Vestfálska.

Petr Musil