Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Foto: LF UK HK

Medici z Hradce Králové dostanou od kraje a ministerstva za pomoc s covidem téměř dva miliony korun

Královéhradecký kraj vyplatí ze svého rozpočtu dohromady téměř milion korun 119 medikům, kteří během nouzového stavu dobrovolně pomáhali ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Další milion dostanou medici, kteří v nemocnici pomáhali v rámci pracovní povinnosti, od ministerstva zdravotnictví. ČTK to včera sdělili zástupci hejtmanství. Kraj zároveň odmění i dvě studentky oboru sociální práce Univerzity Hradec Králové (UHK).

„Medici během nouzového stavu dobrovolně odpracovali celkem 7500 hodin, za které jim kraj vyplatí 964.000 korun. Dalších 32.000 korun kraj rozdělí mezi dvě studentky oboru sociální práce Filozofické fakulty UHK, kterým v době koronaviru hejtman nařídil pracovní povinnost v sociálních zařízeních,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Finanční dar medikům kraj vyplatí za dobrovolnickou činnost ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové v době nouzového stavu. Hodinový tarif na pozici sanitáře je 120 korun, na pozici administrativní výpomoci 110 korun a na pozici provozně-technické výpomoci 105 korun.

O druhou část náhrad zažádal kraj ministerstvo zdravotnictví 10. června, jde o proplacení více než 8000 hodin odpracované mediky při pracovní povinnosti. Na základě usnesení vlády z 15. března hejtman hradeckého kraje nařídil pracovní povinnost celkem 74 studentům pátých a šestých ročníků lékařských fakult ve FN Hradec Králové.

„Systém, který zvolilo ministerstvo zdravotnictví, nedovoluje předfinancování náhrad ze strany kraje a následnou refundaci, proto odměny medikům vyplatíme ve dvou částkách,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Náhrady medikům za dobrovolnickou činnost v krajských nemocnicích vyplácí Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, za březen a duben to bylo 1,1 milionu korun, za květen by to mělo být o něco méně.

-čtk-