Německá kancléřka Angela Merkelová chce investovat do nemocnic až tři miliardy. Foto: bundesregiereung.de

Německá vláda schválila fiskální balíček v objemu 130 miliard eur. Co z toho bude mít zdravotnictví?

Koaliční spolkový kabinet Angely Merkelové dal zelenou rozsáhlému rozpočtovému impulsu, který má podpořit německou ekonomiku při vstřebávání následků koronavirové pandemie. Finanční injekci dostane také tamní zdravotnictví.

Kancléřka Angela Merkelová označila fiskální balíček za program, který má ambici zachránit pracovní místa a dát ekonomice růstový impuls. Přestože mělo Německo v posledních několika letech rozpočtové přebytky, na 130miliardový plán si bude muset půjčit. Jako dobrý hospodář s tím ale nejsilnější ekonomika Evropy nebude mít problém, protože věřitelé si lepšího dlužníka skoro nemohou přát.

Kromě snížení sazby daně z přidané hodnoty z 19 na 16 a ze 7 na pět procent po druhou polovinu letošního roku balíček obsahuje také peníze, které budou směřovat do německého zdravotnického systému. Spolková vláda naplánovala takzvaný „Pakt pro veřejné zdravotnictví“.

Investice, posílení personálních kapacit, nezávislost

V jeho rámci jednotlivé spolkové země získají prostředky z úrovně spolkové vlády ve formě fixních částek z vybrané daně z přidané hodnoty na financování dalších pracovních míst ve zdravotnictví, která budou poptávána místními zdravotnickými úřady pro příštích pět let. A také na zvyšování platů zdravotnických pracovníků tempem srovnatelným v ostatních sektorech ekonomiky. Podmínkou je, že nábor těchto dodatečných zdravotníků musí být dokončen před koncem roku 2021.

Pakt počítá také se zahájením „Programu pro budoucnost nemocnic“, z něhož poplynou prostředky na financování nezbytných investic do moderních pohotovostních kapacit a do vylepšení digitální infrastruktury nemocnic. Realizace je plánována prostřednictvím rozšíření nemocničního strukturálního fondu. Na investice mají jít až tři miliardy eur (skoro 80 miliard korun).

Vládní koalice také ve svém finančním plánu akcentuje zvýšení kapacity pro výrobu ochranných pomůcek pro zdravotníky tak, aby Německo nebylo tolik závislé na jejich dovozu ze zahraničí. Peníze půjdou rovněž na posílení výrobní kapacity účinných látek proti nemoci Covid-19, stejně jako vakcíny proti koronaviru. Pochopitelně až v momentě, kdy se vakcínu podaří vyvinout.

Spolkový kabinet tak chce zahájit program podpory pružné a v případě opakující se epidemie také škálovatelné domácí produkce důležitých léčiv a zdravotnických prostředků. Na to by měla vláda Angely Merkelové vyčlenit zhruba jednu miliardu eur (necelých 27 miliard korun). Prezident Německé lékařské asociace Klaus Reinhardt označil tyto kroky vlády za „naprosto správné a nezbytné“, jak uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Spokojené kliniky

Podle Reinhardta současná krize ukázala, že zdravotnická oddělení potřebují dlouhodobě více personálu, aby mohl plnit veškeré úkoly k zajištění plynulého chodu zdravotnictví. Šéf lékařské asociace rovněž chválí snahu o přizpůsobení úrovně platů ve zdravotnictví ostatním srovnatelným institucím a systémům ve veřejném sektoru. Na tyto účely vláda hodlá vynaložit až čtyři miliardy eur (asi 106 miliard korun).

Vládní plány uvítala také Německá nemocniční společnost (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft). „Jsme potěšení, že vládní koalice ocenila nezastupitelnou roli nemocnic při zvládání koronavirové pandemie, které navíc nemocnice dostály skvěle,“ uvedl prezident DKG Gerald Gaß. Nemocnice i jejich zaměstnanci si toto uznání podle Gaße zaslouží. „Miliardy eur jsou ale jen nezbytným prvním krokem ke zlepšení situace na klinikách,“ dodal Gaß. Spokojenost s vládním finančním plánem pro zdravotnictví vyjádřily i další zainteresované svazy a spolky.

Petr Musil