Díky dotacím bude provoz osmi center duševního zdraví hrazen prvních 18 měsíců, dál budou fungovat z veřejného zdravotního pojištění. Foto: koláž ZD

Osm center duševního zdraví bude podpořeno 117 miliony

Činnost dalších osmi center duševního zdraví podpoří ministerstvo zdravotnictví 117,5 milionu korun, peníze půjdou z evropských fondů. Dosud v Česku funguje 21 těchto týmů, které se starají o duševně nemocné v ambulancích nebo je navštěvují doma. Loni díky nim mohlo psychiatrické léčebny opustit přes 1600 dlouhodobě hospitalizovaných pacientů.

 

Díky dotacím bude hrazen jejich provoz prvních 18 měsíců, dál budou fungovat z veřejného zdravotního pojištění. „Centra duševního zdraví poskytují služby založené na převážně terénní práci multidisciplinárního zdravotně-sociálního týmu, který minimálně polovinu času tráví v přirozeném prostředí osob s duševním onemocněním,“ popsal jejich fungování ministr Adam Vojtěch (za ANO). V týmu jsou kromě lékařů psychiatrů také například psycholog, zdravotní sestra nebo sociální pracovník.

Nově podpořena budou centra ve Frýdku-Místku, Brandýse nad Labem, Klatovech, Kyjově, Chrudimi, Olomouci, Ostravě a Ústí nad Labem. V některých oblastech stále chybí, ministerstvo proto na přelomu srpna a září vypíše další dotační výzvu pro fungování center od roku 2021.

Prvním pěti centrům, která jsou nejdůležitější součástí reformy psychiatrie, letos skončila dotace na provoz z evropských fondů a nově ho hradí zdravotní pojišťovny. Podle České psychiatrické společnosti je jejich péče o pacienta asi o 300.000 korun ročně levnější než pobyt nemocného v psychiatrické nemocnici. Ty budou postupně omezovat svou kapacitu.

Do psychiatrické péče plynou ročně tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.

-čtk-