Podle amerického ministerstva spravedlnosti se izraelský výrobce generických léků dopustil nekalého jednání, které vyústilo v umělé navyšování cen jeho produktů. Roli v tom měly hrát i dohody s jinými farmaceutickými společnostmi. Foto: tevapharm.com

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo Tevu z nekalých cenových praktik. Firma to striktně odmítá

Izraelská farmaceutická skupina Teva bude mít co vysvětlovat. Americké ministerstvo spravedlnosti ji totiž obvinilo z podílu na nelegálních machinacích s cenami generických léků. A to včetně například přípravku, který se podává pacientům s příliš vysokou hladinou cholesterolu. S odkazem na sdělení amerického úřadu to uvedl list Financial Times a další světová média.

 

Ministerstvo spravedlnosti USA viní Tevu, že se podílela nejméně na třech nelegálních cenových dohodách. Tohoto jednání se měl izraelský výrobce generik dopouštět od května 2013 nejméně do prosince 2015. Kauza se ale týká dalších šesti výrobců léků, včetně firem jako Glenmark Pharmaceuticals, Taro Pharmaceuticals, Sandoz nebo Apotex. Teva to podle Financial Times odmítá a je ochotna nechat věc dojít až k soudu.

Ve hře je pokuta až 300 milionů dolarů

„Obvinění znovu potvrzuje, že žádná společnost není příliš velká na to, aby nemohla být stíhána za svou roli v nekalém jednání, které vedlo k podstatně vyšším cenám generických léků, na něž spoléhají miliony Američanů,“ uvedl asistent generálního prokurátora Makan Delrahim z antimonopolního odboru ministerstva spravedlnosti. Ujistil také, že jeho úřad bude úzce spolupracovat s vyšetřovateli a že společnosti, které tímto způsobem narušovaly hospodářskou soutěž, budou hnány k odpovědnosti.

Americké úřady obvinily Tevu v celkem třech různých případech údajné manipulace s cenami a v každém z nich jí hrozí pokuta až sto milionů dolarů (celkem tedy asi 6,6 miliardy korun). Finální částka ale může být ještě vyšší. Záleží na tom, jak velkou ztrátu z důvodu umělého navyšování léků utrpěli spotřebitelé, respektive kolik na tom vydělala samotná Teva.

Sandoz, Taro Pharmaceuticals a Apotex podle listu Financial Times svůj díl viny přiznaly a jsou ochotny zaplatit pokutu ve výši téměř 425 milionů dolarů (bezmála 9,4 miliardy korun). Glenmark čeká, podobně jako Teva, na soudní řízení.

Teva měla podle obvinění uměle navyšovat ceny léků jako je pravastatin, který se užívá na snížení hladiny cholesterolu i rizika infarktu či mrtvice, ale také přípravků pro léčbu artritidy, cystické fibrózy, rakoviny mozku, kožních onemocnění nebo léků používaných při záchvatech či na tlumení bolesti. „V těchto obtížných časech je naprosto nezbytné, aby farmaceutické společnosti dělaly svůj byznys především ohledem na blaho pacientů a spotřebitelů,“ uvedl zvláštní agent Steven Stuller.

Teva obvinění striktně odmítá

Izraelská farmaceutická skupina vedle odmítnutí své viny vyjádřila rovněž zklamání nad tím, že americké úřady celou záležitost dovedly až k obvinění a k soudu. „Naše společnost věc prošetřovala více než čtyři roky a došla k závěru, že se nepodílela na manipulacích s cenami léků. Na základě našeho vnitřního šetření důrazně odmítáme všechna obvinění a jsme připraveni se obhájit před soudem,“ uvedla Teva v tiskovém prohlášení.

Teva také připomněla, že na celém vyšetřování s americkým ministerstvem spravedlnosti plně spolupracovala a pokusila se nalézt řešení, které by bylo v nejlepším zájmu společnosti, jejích akcionářů, „ale také pacientů, kterým slouží“. Ministerstvo spravedlnosti USA podle izraelské farmaceutické společnosti projevilo neochotu zvážit alternativní řešení.

„Budeme se bránit. Teva se i nadále soustředí na svou významnou roli v americkém zdravotnickém systému a bude i nadále zajišťovat dostupné léky pro pacienty, včetně těch, kteří trpí mnoha chronickými nemocemi. Každý desátý z 3,7 miliardy generických léků předepsaných ve Spojených státech každý rok pochází z dílny Teva Pharmaceuticals,“ stojí dále v tiskovém prohlášení izraelské farmaceutické skupiny.

Bezprostředně po oznámení Ministerstva spravedlnosti USA se akcie Tevy vydaly směrem dolů a oslabily o tři procenta. Z tohoto propadu se dosud plně nezotavily.

Petr Musil