Vakcínu proti chřipce by měla firma Sanofi předat praktickým lékařům během září. Foto: Pixabay

Sanofi dodala do ČR 427.000 balení vakcíny proti chřipce

Firma Sanofi Pasteur dodala do České republiky 427.000 balení letošní vakcíny proti chřipce, jde o čtyři pětiny letošní dodávky. V prvním zářijovém týdnu začne s její distribucí lékařům. Proti loňskému roku bude dodaných dávek o čtvrtinu víc, informovala včera firma v tiskové zprávě. Svaz zdravotních pojišťoven minulý týden informoval, že je objednáno 850.000 vakcín, o třetinu víc než loni.

„Zbývající objem vakcín, až do výše celkového závazku firmy Sanofi Pasteur 520.000 balení bude k dispozici v České republice ve druhé polovině září,“ uvedl tiskový mluvčí Sanofi CZ/SK Libor Kytýr.

Předobjednávky od praktických lékařů podle něj na letošní sezónu zahájila firma už v prosinci 2019. „V návaznosti na vzrůst poptávky v souvislosti s pandemií covid-19 byl sběr předobjednávek vakcín prodloužen až do vyčerpání celkového objemu plánovaného dovozu do České republiky, k němuž došlo v květnu 2020,“ dodal mluvčí. Podle praktických lékařů je zájem o očkování proti chřipce letos výrazně vyšší než v posledních letech, kdy Česko patřilo k zemím s nejnižší proočkovaností. Nechávalo se očkovat asi osm procent populace a pětina mezi seniory.

Očkovat proti sezonní chřipce se začíná v říjnu. Lidé z rizikových skupin a senioři nad 65 let mají očkování zdarma, ostatním přispívají zdravotní pojišťovny. Opakovat se musí každý rok, protože odborníci každý rok složení vakcíny přizpůsobují tomu, jaké typy viru budou podle jejich odhadů kolovat.

Odborníci varují před tím, že nemocní s vážným průběhem chřipky i vážným průběhem covidu-19 potřebují v nemocnicích stejná lůžka s kyslíkem nebo plicními ventilátory. Může jich být proto při souběhu případné druhé vlny pandemie koronaviru a sezonní chřipky nedostatek. Lidé nemocní chřipkou budou navíc oslabení a případná nákaza koronavirem pro ně může být rizikovější. Šíření respiračních chorob by mohlo zmírnit nošení roušek, které bude od září budou povinné ve veřejné dopravě, na úřadech, v divadlech či kinech a nadále ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Očkování proti covidu-19 zatím nikde mezinárodně schváleno nebylo. Dokončení vakcíny oznámilo Rusko. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je asi šest nadějných vakcín, u nichž se očekává dokončení testování do konce roku.

-čtk-