Ilustrační foto: Pexels

Změny úhrad nových léků ze zdravotního pojištění vláda schválila

Vláda na včerejším zasedání schválila velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mění úhrady moderních léků, dohodovací řízení nebo práci revizních lékařů zdravotních pojišťoven. Včera to sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Novela také přidá zdravotním sestrám možnost předepisovat některé pomůcky a praktickým lékařům nové léky. Měla by platit od roku 2022, v návrhu zakotvené změny budou veřejné zdravotní pojištění stát zhruba 100 milionů korun navíc. Mění se několik desítek ze 61 paragrafů zákona, podle ministerstva jde o největší novelu nejméně od roku 2007. Návrh nyní posoudí Sněmovna.

„Novela je propacientská a má zajistit lepší dostupnost zdravotní péče, jasnější vymahatelnost nároku pojištěnců na zdravotní péči, aby se nestalo to, že zdravotní pojišťovny rozhodují o nároku pojištěnce každá jinak. Aby se sjednotil proces přiznání nároku pojištěnce, rozhodování revizních lékařů například při žádosti o individuální úhradu léku a podobně,“ řekl Vojtěch po jednání vlády.

Nejzásadnější je podle ministrova vyjádření ze začátku července změna úhrad drahých inovativních léčiv a přípravků na vzácná onemocnění ze strany pojišťoven. U nemocí, kterými trpí nejvýše jeden člověk z 5000, se obtížně sbírají data o účinnosti léků. Na základě těch pojišťovny ale rozhodují, jestli budou pacientům hrazené z pojištění. Pojišťovny nově zohlední názor komise složené z odborníků na danou nemoc a bude možné se odvolat.

Nové léky dostávají v současné době dočasnou úhradu na tři roky. Nově to bude na pět let, a potom se jejich účinnost vyhodnotí. I kdyby úhradu z veřejného zdravotního pojištění po pěti letech lék nezískal, pacienti, kteří ho už dostávali a fungoval jim dobře, ho budou moci užívat i nadále. Platit jim ho nebude pojišťovna, ale výrobce.

V současné době nemocní často žádají, aby jim drahé moderní léky pojišťovny hradily na takzvaný paragraf 16, což je výjimka uvedená v zákoně. Ze zhruba 450.000 žádostí za rok by změna zákona měla eliminovat zhruba třetinu. Pojišťovny jich kladně vyřizují kolem 90 procent a platí za ně přes dvě miliardy korun za rok.

Zákon upravuje také proces dohodovacího řízení, ve kterém zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče vyjednávají se zdravotními pojišťovnami o úhradách péče na celý rok. Ministerstvo se zaměří na jednotlivé vyjednávače a platnost jejich plných mocí. Chce také více zveřejňovat protokoly z jednání. Mění také úhrady některých zdravotnických prostředků. Například pleny budou moci nově předepisovat pacientům i zdravotní sestry.

„Co je revoluční, že nově přímo podle zákona dáváme možnost pacientským organizacím vstupovat do systému v rámci rozhodování o tom, jestli nějaký lék bude hrazen nebo nikoli. Společně budou s odbornými společnostmi, se zdravotními pojišťovnami a s ministerstvem zdravotnictví rozhodovat o tom, jestli určitý lék má přidanou hodnotu pro lepší kvalitu života pacientů a bude tedy možnost ho standardně hradit a nikoli na základě individuálních žádostí u zdravotních pojišťoven,“ poznamenal Vojtěch.

Na základě návrhu České stomatologické komory byly do novely zákona o veřejném zdravotním pojištění zahrnuty novinky, které učiní péči dostupnější pro pacienty s vážnými ortodontickými vadami, jako jsou rozštěpy, vrozené nebo systémové vady. Také rozšíří úhradu i na jiné než základní zubní náhrady.

-čtk-