Angela Merkelová varuje před šířením covid-19 v Německu. Foto. koláž ZD/wikipedia/pixabay

Merkelová se obává rychlého zhoršení epidemické situace v Německu

Německá kancléřka Angela Merkelová se obává rychlého šíření koronaviru v zemi, bez dalšího zásahu očekává i více než 19.000 nových případů denně. Podle deníku Bild to premiérka včera prohlásila při videokonferenci s vedením své Křesťanskodemokratické unie (CDU). Infekce v Německu podle údajů Institutu Roberta Kocha (RKI) sílí, denní bilance je ale ve srovnání s jinými evropskými zeměmi včetně České republiky výrazně nižší.

 

Za neděli RKI zaznamenal 1192 nově nakažených koronavirem. Toto číslo je nízké oproti údaji za pátek, kdy se nakazilo 2507 lidí. Víkendové bilance jsou ale pravidelně nižší i kvůli pomalejšímu zpracovávání dat či méně testům. V neděli RKI oznámil, že za sobotu přibylo 1411 infikovaných. Páteční číslo, které RKI zveřejnil v sobotu, je nejvyšší od dubna.

Největší přírůstky mělo Německo koncem března, kdy bylo evidováno i více než 6000 nových nákaz za den.

„Musíme rychle zadržet infekci a zasáhnout,“ řekla Merkelová podle Bildu vedení CDU. Bez zákroku by se Německo podle ní mohlo dostat až na 19.200 nově nakažených denně. „Musíme stanovit priority, zejména udržet v chodu ekonomiku a otevřené školy a školky. Fotbal je na druhé koleji,“ dodala.

V úterý odpoledne bude Merkelová jednat s premiéry německých spolkových zemí o karanténních opatřeních. Podle informací ČTK lze očekávat, že tématem této videokonference bude i osud pendlerů, kteří do Německa ze zahraničí každý den dojíždějí za prací. Pendleři bez příznaků nemoci z rizikových oblastí, mezi které Německo v současnosti řadí celou Českou republiku, mají nyní výjimku: nemusí předkládat potvrzení o negativním testu a ani nemusí do karantény.

Od října Německo karanténní opatření upraví – předložení testu při příjezdu z rizikového regionu stačit nebude; vyžadována bude nejméně pětidenní karanténa ukončená negativním rozborem. S výjimkami pro pendlery či řidiče kamionů se sice nadále počítá, jejich podmínky ale stanoveny nejsou. V případě Česka se výjimky podle Asociace pendlerů České republiky týkají asi 60.000 lidí, kteří do Německa za prací dojíždějí.

Celkem se v Německu, které má asi 83 milionů obyvatel, od počátku epidemie nakazilo 285.332 lidí. S covidem-19 zemřely v neděli tři osoby a celkem se tak bilance mrtvých vyšplhala na 9460.

-čtk-