Švýcaři dávají přednost doporučením před povinnostmi. Foto: Pixabay

Švýcarské kladivo na koronavirus nahradila strategie tance

Koronavirus byl ve Švýcarsku poprvé potvrzen 25. února letošního roku. Dva dny poté reagovalo vedení kantonu Graubünden zrušením tradičního skimaratonu. 28. února už švýcarská vláda zakázala všechny akce s účastí nad tisíc osob a následovala řada dalších poměrně striktních opatření. 6. března vláda oznámila, že se hodlá zaměřit na testování a ochranu rizikových skupin obyvatel.

K plošné karanténě švýcarská vláda nepřistoupila, ačkoli takové opatření v jednu chvíli viselo ve vzduchu. Situace se totiž zpočátku nevyvíjela vůbec dobře. Dnes má Švýcarsko necelých 1800 obětí, což je v přepočtu na obyvatele skoro čtyřikrát více než v České republice. Alpská země však začala přijatá opatření uvolňovat ještě v dubnu a poslední větší rozvolnění přišlo 22. června.

Od té doby se ale situace mírně otočila a vláda začala opět některá opatření zpřísňovat. Například hned od 6. července byla nařízena povinnost mít zakryté dýchací cesty při cestování veřejnou hromadnou dopravou, v polovině srpna začalo platit totéž pro cestování letadlem. Některá opatření však Švýcarsko vůbec nezrušilo. To se týká například prostupnosti hranic pro příjezd do země, doporučení o dodržování odstupu nebo hygienických doporučení.

Přednost doporučení před povinnostmi

Jaké restrikce tedy platí ve Švýcarsku nyní? Situace se může měnit poměrně rychle, proto je dobré před cestou do této země sledovat aktuální vývoj na webových stránkách tamního ministerstva zdravotnictví. Vedle povinnosti nosit roušky nebo mít jinak zakrytý nos a ústa jsou stále zakázány akce s účastí nad tisíc osob. Roušky nebo respirátory je nutné nosit také při účasti na demonstracích.

Dále pak platí povinnost nastoupit do karantény pro ty, kteří do Švýcarska přicestují z vybraných zemí. Jejich výčet se mění v závislosti na aktuálním vývoji epidemiologické situace. Desetidenní karanténa platí pro cestující z Česka od 14. září. Vedle toho platí ještě povinnost dodržovat preventivní opatření pro podniky, veřejné budovy nebo veřejná shromáždění (mimo nošení roušek nebo respirátorů).

Tím výčet příkazů a zákazů prakticky končí a následuje řada doporučení. Lidé mají například dávat pozor na dodržování rozestupů alespoň 1,5 metru od ostatních osob. Pokud nelze takový odstup zajistit, doporučuje vláda nasadit roušku, respirátor nebo jinou ochranu úst a nosu. Úřady také apelují, aby lidé dodržovali hygienická pravidla s častým mytím rukou. Dalo by se tak s nadsázkou říci, že pravidlo 3R – ruce, roušky, rozestupy – platí i ve Švýcarsku.

Pokud mají lidé příznaky respiračního onemocnění, měli by se podle doporučení podrobit testu na přítomnost koronaviru. Dále pak nebránit poskytování dat o kontaktech s ostatními tak, aby je bylo možné v případě nutnosti vytrasovat. V neposlední řadě by lidé také měli dodržovat pravidla izolace nebo karantény, pokud jsou na ně uvalena. To následuje zpravidla poté, co se u člověka nákaza koronavirem potvrdí.

Od října uvolnění

Ale pozor, blíží se říjen a mnoho věcí se ve Švýcarsku zřejmě změní. A to k lepšímu. Od 1. října bude opět možné pořádat akce s více než tisícem účastníků. Týká se to divadelních představení, koncertů, konferencí, bohoslužeb nebo sportovních událostí. Ale je tam podmínka, že pořadatel akce bude mít povolení od vedení kantonu.

Zda jej získá, či nikoli, pak závisí na několika podmínkách. Stále se budou muset dodržovat pravidla předběžné opatrnosti, musí být funkční trasovací systém a akce musí být na sezení (výjimkou jsou přitom přípustné). A samozřejmě bude vždy záležet na vývoji aktuální epidemiologické situace.

Švýcarsko také od 1. října vydává soubor pravidel pro konání profesionálních fotbalových a hokejových lig. Všechna místa musí být k sezení, diváci budou muset utkáním přihlížet v rouškách, konzumace jídla a nápojů bude možná pouze v sedě, na zápasech nebudou moci být přítomni fanoušci hostujícího týmu a obsazenost sedadel může dosáhnout nejvýše dvou třetin. Tato pravidla se týkají jak vnitřních, tak vnějších stadionů a jsou vymahatelná pod hrozbou sankce.

Švýcaři si také do svých chytrých mobilů mohou stáhnout aplikaci pro hlášení kontaktů s možným nakaženým – jde prakticky o obdobu české eRoušky. Představena byla již v červnu a do poloviny září si ji stáhlo bezmála 1,7 milionu uživatelů. To představuje necelých třicet procent populace starší patnácti let.

Petr Musil