Zadržení podezřelí měli poměrně sofistikovanou distribuční síť. Své zákazníky například oslovovali prostřednictvím serverů, jejichž hostování měli zřízeno na Islandu. Odtamtud obsluhovali obrovské množství domén v různých jazycích, pomocí nichž pak bylo možné nelegální léky objednat odkudkoli. Foto: Pxfuel

Bavorská policie zadržela dva podezřelé z organizování nelegálního trhu s léky

Téměř dva roky německá policie sledovala ilegální trh s léky. V Mnichově se bavorským složkám před několika dny podařilo zadržet dvojici podezřelých, kteří měli tento trh organizovat. Spolu s nimi bavorská policie zabavila rozsáhlý datový materiál a další blíže nespecifikovaná aktiva.

Policisté věří, že se jim podařil mimořádný kousek. Jsou přesvědčeni, že zatčením dvou mužů ve věku 35 a 38 let podezřelých z organizování ilegálního trhu s léky, uštědřili vážnou ránu celé síti lidí, kteří se zabývají pašováním léků přes hranice. S odkazem na bavorskou centrálu státního zastupitelství to uvedl deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Zásah proti možným pašerákům proběhl v Mnichově 13. října. Z taktických důvodů o něm bavorské orgány činné v trestním řízení informovaly až nyní, informoval deník Deutsche Apotheker Zeitung. Oba podezřelí nyní sedí ve vazbě a čekají na další postup vyšetřování. Vedle jejich zadržení došlo také k zajištění většího objemu majetku v různých formách a rozsáhlého datového materiálu.

Asijský hub Singapur

Vyšetřovatelé předpokládají, že dvojice podezřelých distribuovala do celého světa léky, které nejsou schválené pro německý trh. Své obchodní aktivity řídili prostřednictvím Singapuru, který jim sloužil jako jakýsi uzel, přes který se léky dostávaly nejen na asijský, ale i na globální trh. Přímo v Singapuru pak vyšetřující orgány objevily sklad, kde byly jednotlivé léky baleny podle příchozích objednávek a poté odesílány poštou.

Vyšlo také najevo, že podezřelí měli poměrně sofistikovanou distribuční síť. Své zákazníky například oslovovali prostřednictvím serverů, jejichž hostování měli zřízeno na Islandu. Odtamtud obsluhovali obrovské množství domén v různých jazycích, pomocí nichž pak bylo možné nelegální léky objednat odkudkoli. Dvojice zadržených mužů si také v průběhu let vytvořila síť obchodních společností se sídlem v Singapuru, Hongkongu nebo na Britských Panenských ostrovech.

Hodnota zadrženého majetku se odhaduje nejméně na 1,5 milionu eur (asi 41 milionů korun). Započítány v něm jsou tři luxusní sportovní vozy, několik Segwayů, elektrokol a luxusních hodinek. Specialisté z Centrální jednotky pro vyhledávání kyberzločinu (ZIRE – Zentrale Internet Recherche Einheit) při Úřadu celní a kriminální policie vystopovali a zajistili kryptoměny v hodnotě více než 600 tisíc eur (přibližně 16,4 milionu korun).

Zdá se, že i samotné Německo je pro organizovaný černý trh s neschválenými léčivy rovněž zajímavým odbytištěm. Za posledních pět let zabavili celníci jen na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem přes šest tisíc zásilek, které obsahovaly zmíněný kontraband. Mezi červencem loňského a letošního roku to bylo 1700 zásilek s více než 100 tisíci pilulkami různých druhů ilegálních léčiv určených právě pro Německo.

Američané kupují léky na tlumení bolesti

Celníci ve všech případech zahájili řízení proti adresátům, kteří si zásilky objednávali. Byli totiž podezřelí z porušení zákona o léčivých přípravcích, protože léky, jež se v zásilkách nacházely, neměly povolení pro umístění na německý trh nebo nesplňovaly zákonné požadavky na dovoz takového druhu zboží.

Mezi nejžádanější zboží patří přípravky proti poruchám erekce, na hubnutí, antibiotika, léky proti rakovině nebo HIV. Najdou se však mezi nimi také padělky léků, které mají být účinné proti covid-19 a měly projít testováním v Austrálii. Ukázalo se také, že v Německu s oblibou nakupují Američané, kteří se nejčastěji objednávají léky proti bolesti hlavy. A to zejména ty, na které se v USA vztahují zákonná ustanovení o narkotikách.

V Německu se po ilegálním obchodování s léky pátrá v rámci vyšetřování s krycím názvem Hydra a provádí se ve spolupráci se zahraničními orgány. Především s těmi španělskými a americkými. Podle deníku Deutsche Apotheker Zeitung se tímto typem pátrání zabývá v Německu asi stočlenný tým policistů, IT a dalších specialistů.

Petr Musil