Žádný členský stát se s pandemií covid-19 bezpečně nevypořádá, dokud se to nepodaří všem, tvrdí již od počátku pandemie předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Foto: Evropská komise

Evropská komise vyzývá státy k uznávání covidových testů a využití antigenových rychlotestů

Země Evropské unie by měly přikročit k vzájemnému uznávání covidových testů a více využívat antigenové rychlotesty, aby zajistily průchodnost vnitřních hranic EU. Měly by také začít lépe vysvětlovat prospěšnost vakcín, kterých se Evropská komise chystá v příštím roce rozdělit mezi státy stamiliony dávek. Doporučila to včera Evropská komise v rámci další série návrhů na zlepšení unijní koordinace boje proti šíření viru.

„Rozhodné kroky, které podnikneme nyní, pomohou zachránit životy a ochránit živobytí lidí. Žádný členský stát se s pandemií covid-19 bezpečně nevypořádá, dokud se to nepodaří všem,“ prohlásila včera předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, když představovala další sérii návrhů na zlepšení unijní koordinace boje proti šíření koronaviru.

Situace v členských zemích je podle ní velmi vážná, rostou počty nakažených i hospitalizovaných, a na rozdíl od jarní první vlny jsou nákazou výrazně postiženy všechny státy. Vlády by proto zatím neměly ustupovat od přijatých omezení a měly by občanům lépe vysvětlovat, proč jsou potřebná. „Chápu, že lidé jsou opatřeními unavení a oceňuji oběti, které přináší… Teď ale není čas polevovat,“ prohlásila šéfka unijní exekutivy.

Testujte, trasujte, vysvětlujte

Navzdory všeobecnému růstu počtu nakažených je zásadním požadavkem Evropské komise zachování průchodnosti vnitřních hranic evropského bloku. Vedle lepší koordinace testování včetně vzájemného uznávání testů na covid-19 by státy podle včera představených doporučení Evropské komise měly začít více používat rychlejší antigenní testy, jejichž spolehlivost je sice mírně nižší než u těch klasických, avšak výsledky jsou k dispozici na počkání. Komise proto vyhradila 100 milionů eur (2,7 miliardy korun) z nouzových fondů na nákup těchto testů pro členské země a připravila doporučení k přípravě národních strategií testování.

Pro úspěšný boj s nemocí covid-19 bude klíčové očkování. Evropská komise již jedná s několika potencionálními výrobci o dodávkách vakcín, Von der Leyenová v této souvislosti uvedla, že vakcína pro země EU by „ve velkém“ měla být k dispozici v dubnu. Státy již připravují své očkovací strategie, a proto Komise připravuje platformu pro sdílení informací a zkušeností mezi státy s jejich zaváděním a účinností. Vlády by měly též začít lépe vysvětlovat prospěšnost vakcín, kterých se Komise chystá v příštím roce rozdělit mezi státy stamiliony dávek. V některých státech, například ve Francii, v Itálii či v Polsku, ale i v důsledku sílícího vlivu dezinformačních webů značná část veřejnosti očkování odmítá, což by podle unijních činitelů mohlo účinnou vakcinaci evropské populace zkomplikovat.

Von der Leyenová také vyzvala členské státy, aby připojily své národní trasovací aplikace do společné evropské „brány“. Ta umožňuje jejich přeshraniční fungování i v dalších evropských státech. Dále Brusel vybízí státy k zapojení do společných zadávacích řízení na nákup osobních ochranných prostředků, ventilátorů, laboratorního vybavení nebo léků. Do Česka, jež má spolu s Belgií nejvyšší nárůsty nakažených lidí na obyvatele, již takto doputoval například lék remdesivir v hodnotě 200 milionů korun.

Důležité je udržet Evropu otevřenou

Komise včera státy také vyzvala, aby zabezpečily plynulý průjezd lidí a zboží přes hranice nejen v rámci silniční, ale i letecké, železniční či lodní dopravy. Na 90 procentech přechodů by měla doba překročení hranice trvat podle Komise nejdéle 15 min. Země by podle Bruselu měly také sladit svá pravidla karantény a umožnit výjimky z cestovních omezení nejen lidem, kteří mají pracovní, ale i rodinné důvody.

Unijní exekutiva k větší koordinaci postupu proti pandemii vyzývá od jara, avšak členské státy se zatím shodly na dodržování pouze některých návrhů. Ochrana zdraví obyvatel je plně v pravomoci zemí, které mnohdy nerady přenechávají své kompetence Bruselu. O návrzích Evropské komise by měli dnes diskutovat prezidenti a premiéři během videokonference věnované aktuální pandemické situaci. Von der Leyenová se je mimo jiné chystá vyzvat k lepšímu sdílení dat s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) i například ohledně jejich kapacit jednotek intenzivní péče či možností poskytovat zdravotní péči přeshraničně.

sed-, -čtk-