Podle Prymuly modely šíření viru ukazují, že počet hospitalizací, těžkých případů a úmrtí v následujících týdnech ještě vzroste. Foto: Repto ČT

Od středy zavřené školy i restaurace, Prymula vystoupil s omluvou

V Česku kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie začnou od středy platit další zpřísněná opatření. Všechny školy od základních po vysoké přejdou na distanční výuku, výjimku mají třídy pro děti se speciálními potřebami. Uzavřené budou restaurace, bary a kluby. Shromažďovat se lidé budou moci maximálně po šesti. Přesto se stále plánuje předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Vláda odmítla výzvu ODS, aby po konci nouzového stavu požádala o důvěru kvůli své „fatální nepřipravenosti“ na druhou vlnu epidemie. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se v televizním projevu omluvil za to, že opatření proti druhé vlně v létě důrazněji neprosazoval.

 

Od 1. března, kde se v Česku objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 125.000 lidí. Uzdravila se z nich zatím necelá polovina, aktuálně nemocných je téměř 66.000. V pondělí stoupl počet prokázaných případů o 4310, což je nejvyšší nárůst v prvním pracovním dni týdne od začátku epidemie, za dnešek do podvečera přibylo dalších 3906 nakažených. U většiny má nemoc mírný průběh, dál ale roste počet hospitalizovaných už na víc než 2500, ve vážném stavu je 467 pacientů. Počet úmrtí se přiblížil 1100, už ve dvou dnech přesáhl padesátku.

Podle Prymuly modely šíření viru ukazují, že počet hospitalizací, těžkých případů a úmrtí v následujících týdnech ještě vzroste. „To je takřka jisté. Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny,“ řekl ve včerejším večerním televizním projevu. Boj s epidemií je podle něj dlouhodobý a strategie pro jeho zvládnutí má tři klíčové pilíře.

Prvním pilířem bude robustní posílení kapacity lůžek pro pacienty s covidem-19, spoluřízení státních nemocnic ministerstvem a zajištění jejich dostatečného financování, řekl ministr. V nemocnicích bude podle něj pro pacienty s koronavirem, urgentní medicínu a neodkladnou péči vyčleněno až 10.000 lůžek. Vzniknout by měl systém pro sdílení zdravotníků.

Druhým pilířem bude plošné testování české populace s trasováním infekčních pacientů. Mohlo by být zdarma. Zapojí se praktici, nemocnice a až 7000 mediků a dalších 10.000 studentů vysokých škol. Třetím pilířem má být změna způsobu komunikace a zlepšení informování veřejnosti. Prymula chce klást důraz na vysvětlování opatření důrazně, názorně a lidsky.

Ke zvýšení kapacity nemocnic ale podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zatím není důvod využít 2500 lůžek, které má Správa státních hmotných rezerv (SSHR). K dispozici jsou zatím lůžka na zavřených odděleních nemocnic, doplnil Hamáček.

Řekl také, že vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně o důvěru nepožádá, podle něj má opozice k dispozici mechanismy, jak vyvolat hlasování o nedůvěře. Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech řekl, že přístup občanských demokratů považuje za zvláštní. „Mě to překvapuje, protože my opakovaně mluvili s opozicí a opozice slíbila, že nás v těch opatřeních podpoří,“ uvedl.

Zeman podle Babiše souhlasil s předáním vyznamenání 28. října bez účasti veřejnosti a politiků. „Byl by tam jen pan prezident a vyznamenaní bez rodin. Teď to projednáme s hygienou,“ uvedl premiér. Rektoři ještě předtím pořádání oslav 28. října kritizovali. Na rovnost před zákonem upozornil i bývalý předseda a nynější soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa.

Většina opatření platí do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. Školy mají být zatím zavřené do 1. listopadu, podle Prymuly by se poté měly opět otevřít první stupně základních škol. Od středy nebudou také smět být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají jiné bydliště v ČR. Výjimku mají studenti s vládou nařízenou pracovní povinností a studenti zdravotních oborů. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) se ale podařilo dohodnout, že studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou na kolejích zůstat, stejně tak studenti v karanténě. Zdarma se otestovat mohou studenti, kteří se bojí odjet z kolejí, aby nenakazili své rodiny, řekl Prymula. Vláda také zakázala poskytování ubytování v domovech mládeže a internátech. Vrátit se musejí děti ze škol v přírodě.

Nutnost zavřít školy Prymula vysvětloval tím, že se tam nakazilo 4500 pedagogů a žáci a studenti tvoří 16 procent všech infikovaných. V gastronomii se podle ministra prokázalo 722 nakažených, ale další případy ukazují podle dat na společenské akce, bary nebo gastronomická zařízení jako pracoviště.

V restauracích tak mohou od středy fungovat do 20:00 jen výdejní okénka. Uzavřít se ale nemusejí hotelové restaurace, hostům budou k dispozici také do 20:00. Ode dneška je rovněž povinné nosit roušky i na zastávkách veřejné dopravy, tedy na nástupištích a pod přístřešky.

Podniky, které opatření zasáhla, požadují po vládě kompenzace. Vláda by měla ve středu podle ministrů projednat podpůrné programy pro kulturu, sport a autodopravce, příspěvky na nájemné a odklad daní pro zasažené obory. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že navrhne prodloužení vyplácení příspěvku na udržení pracovních míst v uzavřených provozech v programu Antivirus A i zvýšení příspěvku. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) předloží ve středu vládě návrh na stoprocentní kompenzace mezd a náhradu nájemného pro všechny zavřené provozovny, mimořádnou podporu pro podnikatele v kultuře, sportu a zájezdové dopravě.

Nová zpřísněná vládní opatření podle analytiků způsobí ve čtvrtém čtvrtletí pokles české ekonomiky ve srovnání s předchozím čtvrtletím až o několik procent. Nejvíce postižená jsou podle nich ta odvětví, jichž se přímo dotýkají vládní omezení, tedy stravování, kultura nebo sport.

-čtk-