Česká vláda čelí nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 nouzovým stavem. Opozice nesouhlasí. Foto: Koláž ZD

Vláda zavádí nouzový stav, omezí akce, kulturu i školy

Česko znovu zavádí nouzový stav, který má podle vlády zmírnit šíření koronaviru a zajistit fungování zdravotnického systému. Reaguje tím na výrazný růst počtu nakažených i hospitalizovaných. Stav nouze začne platit v pondělí 5. října a má trvat měsíc. Spolu s ním budou do 18. října platit nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby. Za dva týdny má vláda vydat další, zřejmě už mírnější opatření. Opozice ve Sněmovně kabinetu a zejména jejímu předsedovi Andreji Babišovi (ANO) včera vytkla, že podcenila příchod druhé vlny epidemie koronaviru, restrikce přijímá chaoticky a nemá žádnou vizi, co dál.

 

Návrh na opětovné zavedení stavu nouze včera na mimořádném zasedání schválila vláda, jejíž zástupci své kroky předtím obhajovali před poslanci. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) prohlásil, že cílem tohoto mimořádného prostředku je zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Bez vyhlášení nouzového stavu by podle něj mohl počet pacientů s covidem koncem října ohrozit kapacitu zdravotnických zařízení.

Nové restrikce podle vlády neomezí život v zemi jako na jaře, kdy vláda vyhlásila kvůli covidu-19 nouzový stav poprvé. „Nechceme dělat opatření jako v březnu s obrovským dopadem na naši ekonomiku a do života našich občanů,“ řekl včera Babiš. „Nedělat nic v této situaci je neuvěřitelný hazard,“ dodal ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Opoziční lídři považují vyhlášení nouzového stavu za důkaz, že vláda selhala, situaci podcenila, jedná podle nich nepromyšleně a nekompetentně.

S nemocí covid-19 nyní leží v nemocnicích 976 lidí. Jen za úterý přibylo 151 hospitalizovaných, což je dosud nejvyšší nárůst za jeden den. Množství těžce nemocných vzrostlo asi o desetinu. Na jednotkách intenzivní péče je 173 nakažených, 111 pacientů potřebuje plicní ventilaci a jeden je napojen na mimotělní oběh, uvedl ve Sněmovně Prymula. Za úterý přibylo v zemi 1965 případů koronaviru, k dnešnímu večeru laboratoře odhalily dalších 1080.

Nová opatření mají průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného snížit ze současné hodnoty 1,2 pod hranici jedna, doufá Prymula.

Od pondělí 5. října budou střední školy v okresech, které jsou na takzvaném semaforu nákazy koronavirem označeny červenou nebo oranžovou barvou, učit dva týdny na dálku s výjimkou praktických cvičení. Distanční výuka se bude týkat i základních uměleckých a vyšších odborných škol. Hudební výchova na školách se bude odehrávat bez zpěvu. Tělocvik na prvním stupni může pokračovat bez omezení, ve vyšších ročnících ho má nahradit pobyt venku, řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Školní družiny budou dál fungovat. Zájmové kroužky by se měly omezit jen pro skupiny nanejvýš deseti účastníků uvnitř nebo dvaceti venku. Vláda rozhodla i o tom, že poskytne 2,5 milionu respirátorů typu FFP2 učitelům i nepedagogickým pracovníkům ve školství. Každý má dostat deset kusů.

Po víkendu se mohou konat hromadné akce jen pro nejvýše deset lidí, venku se jich nesmí účastnit víc než 20 osob. Výjimku budou mít členové jedné domácnosti, lidé při výkonu povolání, zasedání zastupitelstev či jiných státních orgánů. Opatření se také nevztahuje například na akvaparky a posilovny.

Divadla a kina budou moci dál hrát až pro 500 lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Představení se zpěvem, tedy koncerty, opery či muzikály, nebudou povolena. Zpívat se nebude smět ani při bohoslužbách. „Zpěv je velmi rizikovou aktivitou. Máme o tom důkazy ze světa i z tuzemska,“ vysvětlil opatření ministr zdravotnictví. Muzikálová divadla si stěžují na další ekonomické ztráty a chaos, který vyhlašovaná vládní opatření podle nich provází.

Obchodů se nová opatření nedotknou, v restauracích bude od pondělí smět sedět maximálně šest lidí u jednoho stolu. Na svatbách a pohřbech bude počet účastníků limitován až od 19. října, a to na nejvýše 30 lidí. Tento limit bude zatím platit dva týdny do konce nouzového stavu, pak bude třeba možné maximální počet navýšit, uvedl Prymula. Organizované sportovní akce se mohou konat dál, všechny profesionální i amatérské soutěže ale budou bez diváků.

Koronavirová epidemie ovlivnila i konání letošních krajských a senátních voleb. Lidé, kteří jsou kvůli covidu v karanténě nebo izolaci, včera vůbec poprvé v historii mohli na vybraných místech hlasovat z auta na takzvaných drive-in stanovištích. Hlasování bylo bez problémů, zájem voličů byl malý. Podle ministerstva vnitra byl celostátní průměr 250 lidí na kraj. Urny zůstanou zapečetěné do soboty, kdy se budou sčítat volební hlasy i z řádného termínu voleb. Ve čtvrtek se bude hlasovat ve speciálních okrscích v domovech seniorů a podobných zařízeních, která jsou kvůli koronaviru uzavřena.

-čtk-