Zatím má být záložní nemocnice na výstavišti do konce roku a řeší se, co bude dál. Foto: FN Brno

Brno chce ponechat záložní nemocnici do konce ledna, řeší náklady

Brno si chce ponechat záložní nemocnici na výstavišti nejmíň do konce ledna, řeší ale financování nezbytných nákladů. ČTK to  řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Týdenní náklady na elektřinu, vytápění a podobně jsou kolem 130.000 korun, město se o ně chce na třetiny podílet s krajem a Fakultní nemocnicí Brno. Záložní nemocnice s 300 lůžky je na výstavišti pro pacienty s koronavirem jako pojistka, kdyby nemocnice v kraji neměly dost lůžek. Zatím tam ale nikdo neleží.

 

Zatím má být záložní nemocnice na výstavišti do konce roku a řeší se, co bude dál. „Rádi bychom si ji tam nechali alespoň do konce ledna. Nyní ale řešíme otázku financovaní na nezbytné náklady, které jsou 130.000 korun za týden,“ uvedla Vaňková. Peníze jsou například na elektřinu, nezbytné vytápění, ale také na mobilní sprchy a toalety. „Budeme činit nějaké kroky, abychom některé z nich, které nejsou potřeba, odvezli. Tím by se mohly náklady snížit,“ poznamenala Vaňková.

Představu má takovou, že by město hradilo třetinu nákladů, třetinu kraj a třetinu fakultní nemocnice, která zajišťuje provoz. Rozhodnout by se mohlo do konce týdne. Mluvčí nemocnice Veronika Plachá uvedla, že se nejspíš zruší spolupráce s domluvenými zahraničními týmy, které měly v záložní nemocnici v případě potřeby pomáhat. V případě potřeby by se o pacienty staral Emergency Medical Team fakultní nemocnice. Speciální tým se šesti lékaři a 18 sestrami běžně zasahuje ve světě u neštěstí jako například zemětřesení.

Záložní nemocnice by přijala pacienty pouze tehdy, pokud by nestačila kapacita nemocnic v kraji. Nedávno byl počet pacientů s koronavirem v nemocnicích skoro 1200, dnes už počet klesl pod 700.

-čtk-